Τεράστια ελλείματα στην προστασία του περιβάλλοντος

Τεράστια ελλείματα στην προστασία του περιβάλλοντος

Παναγίωτης Φιλίππου, υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας

20 Μαϊου 2021

Το οικοσύστημα είναι αυτό που κάνει τον πλανήτη μας διαφορετικό από τους άλλους και επιτρέπει την ύπαρξη ζωής. Μέχρι προσφάτως δεν είχαμε την έγνοια για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αφού το οικοσύστημα από μόνο του μπορούσε να αυτο-θεραπευτεί και να αυτο-ανανεωθεί ώστε να συνεχίσει την αειφόρο πορεία του παρά την ανθρώπινη δραστηριότητα που το επιβαρύνει. Όμως η απότομη ανάπτυξη των τελευταίων δύο αιώνων το πιέζει σε τέτοιο βαθμό που από μόνο του δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία του και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για τη βιωσιμότητα της ζωής στη γη, ακόμη και για τις όχι και τόσο μακρινές γενιές. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να γίνει αυτό από μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων χωρών, αλλά χρειάζεται καθολική προσπάθεια από όλους. Προς την κατεύθυνση αυτή άρχισε συντονισμένη προσπάθεια από τα πλείστα κράτη και διεθνείς οργανισμούς.  

 Στην πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον, η πατρίδα μας έλαβε την προτελευταία θέση από τα 28 κράτη-μέλη στο θέμα της οικοκαινοτομίας, δηλαδή των ενεργειών για προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε από τα πιο ρυπογόνα κράτη της Ευρώπης αφού παράγουμε μιάμιση φορά περισσότερα σκουπίδια από τον μέσο Ευρωπαίο από τα οποία το 74% καταλήγει σε υγειονομική ταφή αντί 24% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Αδυνατούμε συστηματικά να πετύχουμε τους στόχους στις εκπομπές αερίων αφού ενώ για το 2020 ο στόχος ήταν να τις μειώσουμε κατά 5% εμείς τις αυξήσαμε κατά 7%, για το 2030 ο στόχος είναι να τις μειώσουμε κατά 24% και οι προβλέψεις σύμφωνα με την παρούσα μας πορεία είναι πως θα τις αυξήσουμε κατά 23%, δηλαδή θα έχουμε απόκλιση 47% από το στόχο. Επίσης υστερούμε κατά πολύ στο θέμα της ανακύκλωσης αφού ανακυκλώνουμε μόλις το 16% των αποβλήτων σε σύγκριση με το μέσο Ευρωπαίο που ανακυκλώνει το 46%. Από την άλλη, η Κύπρος βρίσκεται στην 9η θέση από τις 28 χώρες στο ύψος της περιβαλλοντικής φορολογίας, κάτι που φανερώνει πως υπάρχει επιπρόσθετο εισόδημα για το σκοπό της προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο δεν αξιοποιείται για το σκοπό για τον οποίο συλλέγεται από τους πολίτες.

Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί αυτή την κατάσταση είναι η απουσία ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου για το περιβάλλον, κάτι που επισημαίνεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οποιεσδήποτε βελτιώσεις στο θέμα του περιβάλλοντος έχουν γίνει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα μεμονωμένων έργων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε πως στην περίπτωση του περιβάλλοντος χρειάζεται συνολική και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους πολίτες και ο συντονισμός είναι καθήκον της κυβέρνησης. Κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας μας που βασίζεται σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές που επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε πως φιλοξενούμε ετησίως υπερτετραπλάσιο αριθμό τουριστών από τον πληθυσμό μας και πως οι κατασκευές αναπτύσσονται ραγδαία εδώ και δεκαετίες, για διάφορους λόγους.

Στην πιο πάνω σύγκριση που μας κατατάσσει στην 27η θέση από τις 28 χώρες στο θέμα της οικοκαινοτομίας, βαθμολογούμαστε κάτω του μέσου όρου σχεδόν στους 15 από τους 16 δείκτες που απαρτίζουν την βαθμολογία. Ο μόνος δείκτης που ξεχωρίζει και σκοράρουμε σχεδόν άριστα είναι αυτός των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων. Για να θέσουμε το θέμα στη σωστή του διάσταση, το τι μας λέει αυτή η βαθμολογία είναι πως έχουμε τη γνώση αλλά μας λείπει η δράση. Η θέση της Πνοής Λαού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος είναι απλή. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένο κρατικό σχεδιασμό για το περιβάλλον και την οικονομία μαζί, αφού είναι αλληλένδετα και είναι αδύνατο να λειτουργήσουν ξεχωριστά. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να εργαστούν μαζί η κυβέρνηση, ο ακαδημαϊκός και ο ιδιωτικός τομέας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ορθολογισμός και η επιστημοσύνη, η πρακτικότητα της εφαρμογής και η πολιτική βούληση ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Είναι περιττό να αναφέρουμε πως πρέπει να διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας από το σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, επειδή η διαφθορά θα καταστρέψει οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *