Προτάσεις για Αντιμετώπιση της Παράνομης Μετανάστευσης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΕΞΗ ΜΑΚΡΙΔΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ

Προτάσεις για Αντιμετώπιση της Παράνομης Μετανάστευσης

Αλέξης Μακρίδης, Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας

28 Απριλίου 2021

Δικηγόροι στην Κύπρο εκμεταλλεύονται καταστάσεις και υποβοηθούν την απάτη με τις αιτήσεις ασύλου με σκοπό το προσωπικό όφελος. Είναι απάτη για τον λόγο ότι οι αιτητές δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες ούτε καταδιώκονται στην χώρα τους ενώ σε πολλές περιπτώσεις εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια, κατά 60% από την νεκρή ζώνη με βάση στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Οι δικηγόροι αυτοί “εξυπηρετούν” αλλοδαπούς που έρχονται από τα κατεχόμενα και τους χρεώνουν μέχρι 800 ευρώ για αίτηση ασύλου δίνοντας την ευχέρεια σε αυτά τα άτομα να παραμείνουν για ένα χρόνο και να εργάζονται εις βάρος νόμιμων ξένων και ντόπιων εργατών. Τα άτομα αυτά δικαιούνται επίσης να λαμβάνουν επίδομα από τα λεφτά των φορολογουμένων.

Οι ίδιοι δικηγόροι “κανονίζουν” υφιστάμενους νόμιμους εργάτες στην Κύπρο που ξαφνικά μετατρέπονται σε πολιτικούς πρόσφυγες για να μην απελαθούν στη χώρα τους μετά την λήξη των συμβολαίων τους όπου με βάση το Τμήμα Μετανάστευσης έχουν το μέγιστο μέχρι τρεις μήνες αφού τους δοθεί το release από τον εργοδότη για να βρουν νέα εργασία. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αίτηση για άσυλο μπορεί να γίνει δωρεάν αλλά οι δικηγόροι υπερχρεώνουν εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των πελατών τους.

Με βάση τον Κανονισμού του Δουβλίνου οι αιτητές ασύλου που βρίσκονται σε καθεστώς “συμπληρωματικής προστασίας” έχουν άμεσα δικαίωμα πρόσβασης στην απασχόληση χωρίς περιορισμό στους τομείς εργασίας και χωρίς διαδικασία έγκρισης από το Τμήμα Εργασίας. Το ίδιο ισχύει για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στους οποίους παρέχεται μια σωρεία από οφέλη όπως το να φέρουν άλλα μέλη της οικογένειας τους και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όλοι οι υπόλοιποι αιτητές ασύλου έχουν το δικαίωμα, μετά την πάροδο ενός μηνός από την υποβολή αίτησης, να εργαστούν σε συγκεκριμένους τομείς με βάση διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας. 

Σημαντικό μέρος του προβλήματος είναι τέτοιου είδους κανονισμοί και η καθυστέρηση εξέτασης των αιτήσεων από την υπηρεσία ασύλου. 

Κάποιοι από αυτούς τους δικηγόρους παροτρύνουν τους πελάτες τους να διεξάγουν εικονικούς γάμους με άτομα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής. Χρεώνουν τους αιτητές μέχρι και 4000 ευρώ για την διαδικασία αυτή ενώ στη συνέχεια το άτομο που παρέχει τις “συζυγικές” υπηρεσίες παίρνει μηνιαίο ποσό που κυμαίνεται στα 300 ευρώ το μήνα. 

Στο κόλπο λαμβάνουν μέρος και κολλέγια της Κύπρου που δέχονται εικονικούς φοιτητές για να αρπάξουν την πρώτη δόση των διδάκτρων, γνωρίζοντας ότι πολλοί από αυτούς δεν ήρθαν για να σπουδάσουν αλλά για να αιτηθούν άσυλο και να πάρουν επίδομα. 

Η Κύπρος είναι πρώτη χώρα κατ’αναλογία πληθυσμού στις αιτήσεις ασύλου με συνολικά 4% επί του πληθυσμού να είναι αιτητές, τετραπλάσιο ποσοστό από χώρες που έχουν δεχτεί εκατομμύρια μετανάστες όπως η Ελλάδα. Με εξαίρεση την Συρία ως χώρα προέλευσης, η πλειονότητα αφορά οικονομικούς μετανάστες από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Καμερούν και την Αίγυπτο. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει προβεί σε οργανωμένο σχέδιο δημογραφικής αλλοίωσης Κύπρου και Ελλάδας με την συναίνεση και την χρηματοδότηση της ΕΕ. Οι μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία, είτε δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, ή, δεν είναι πλέον πρόσφυγες αφού τους έχουν παρασχεθεί τα απαραίτητα (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη και τροφή) με βάση το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία όμως τους προωθεί στην Κύπρο με βάρκες ή και αεροπορικώς στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. 

Προτάσεις 

• Άμεση απέλαση αιτητών ασύλου που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες 

• Απέλαση μετά την τρίμηνη προθεσμία όλων των εργατών από τρίτες χώρες τους οποίους έληξε η άδεια παραμονής 

• Άμεση απέλαση όλων των εισερχόμενων παράνομων μεταναστών σε περιόδους έκτακτης ανάγκης όπου ισχύουν περιοριστικά μέτρα 

• Εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κανονισμών ανάλογα με τις ισχύουσες συνθήκες στην χώρα μας – ημικατεχόμενη χώρα με 200.000 πρόσφυγες 

• Διατήρηση του μέγιστου ορίου 1% επί του πληθυσμού στις συνολικές αιτήσεις ασύλου – άμεση αναστολή προγράμματος μέχρι να επιτευχθεί το όριο

• Επιβολή μέγιστου χρόνου εξέτασης αιτήσεων που να μην ξεπερνά τις 30 μέρες 

• Επιβολή ποινής και πρόστιμου σε όσους αισχροκερδούν εις βάρος αιτητών ασύλου 

• Αύξηση ελέγχου κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης και στις ακτογραμμές με τη βοήθεια drones 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *