Παραιτηθείτε ……. τουλάχιστον όσοι έχετε λίγη τσίππα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΘΟΥ ΚΟΙΡΑΝΙΔΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ

Παραιτηθείτε ……. τουλάχιστον όσοι έχετε λίγη τσίππα

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ. Πνοής Λαού

19 Απριλίου 2021

Το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα διαβατήρια ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί εκτιμούσαμε ως προς τις διαστάσεις της παράνομης εκμετάλλευσης του προγράμματος πολιτογραφήσεων από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το 52% των πολιτογραφήσεων έγιναν καθ’ υπέρβαση του νόμου πολιτογραφήσεων σε συγγενείς των πολιτογραφηθέντων επενδυτών, ενώ ένα άλλο πρόσθετο ποσοστό έγινε σε επενδυτές αλλά καθ’ υπέρβαση των σχετικών κριτηρίων.

Παρόλο που το πλήρες κείμενο του πορίσματος δεν είναι γνωστό, τα συνοπτικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί καταδεικνύουν ξεκάθαρα την συστηματική καταπάτηση των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις. 

Οι ευθύνες των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου είναι συλλογικές αλλά και προσωπικές.  Βαρύνουν τόσο τον Πρόεδρο όσο και τον κάθε υπουργό ξεχωριστά. Ο κάθε υπουργός όφειλε να διερωτηθεί γιατί οι εξαιρέσεις στον κανόνα ήταν περισσότερες από τον κανόνα και αν είχε την δέουσα πολιτική ευθυξία έπρεπε να διαχωρίσει την θέση του.  

Οι δικαιολογίες από πλευράς κυβέρνησης είναι γελοίες και ανάξιες σχολιασμού.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι Υπουργοί, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, διαβεβαίωσαν πίστη στο σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Είναι πασιφανές ότι με τις ενέργειές τους έχουν καταπατήσει τους νόμους και την σχετική διαβεβαίωσή για τήρησή τους.

Στις αρχές Ιουνίου, αμέσως μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το τελικό πόρισμα θα υποβληθεί από την Ερευνητική Επιστροπή στον Γενικό Εισαγγελέα. Εκ του συντάγματος, την ευθύνη αξιολόγησης του πορίσματος έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος κατά την περίοδο διάπραξης των αδικημάτων, ήταν υπουργός, όπως επίσης και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.  Είναι αδιανόητο και ασυμβίβαστο με κάθε λογική αλλά και νομική αρχή ένας εισαγγελέας να διερευνά υποθέσεις εναντίον του ή ένας ανακριτής να ανακρίνει τον εαυτό του.

Ως εκ των ανωτέρω, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και κάθε υπουργός ξεχωριστά αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έχουν ηθική υποχρέωση να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.  Λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, ο Πρόεδρος οφείλει άμεσα να εξαγγείλει την πρόθεσή του να παραιτηθεί σε συγκεκριμένο χρόνο εντός του καλοκαιριού 2021 ώστε νωρίς το φθινόπωρο να πραγματοποιηθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές.  Ταυτόχρονα, πρέπει να ζητήσει την παραίτηση όλων των υπουργών, του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και να προχωρήσει στον διορισμό μεταβατικού υπουργικού συμβουλίου με υπουργοποίηση ανεξάρτητων τεχνοκρατών και τον διορισμό έγκριτων νομικών κοινής αποδοχής στις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Πέραν τούτου, επιβάλλεται η διερεύνηση των ευθυνών των δημόσιων λειτουργών οι οποίοι πιθανόν να ευθύνονται για πλημελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, έστω και λόγω πιέσεων των πολιτικών προϊσταμένων τους.   Όσοι βρεθούν ύποπτοι για διάπραξη αδικημάτων, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και αν κριθούν ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Οι συνέπειες της κακοδιαχείρισης του προγράμματος πολιτογραφήσεων ακόμη να προσμετρηθούν πλήρως.  Το κόστος τους προβλέπεται να είναι τεράστιο για τον Κύπριο φορολογούμενο. Παρόλο που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν πρόστιμα από την Ευρωπαική Ένωση, το μεγαλύτερο κόστος θα προκύψει από το πλήγμα στην κατασκευαστική βιομηχανία και την αγορά ακινήτων καθώς και τις συνέπειες της διεθνούς δυσφήμισης της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός.

Το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο, ο νέος Γενικός Εισαγγελέας και ο νυν Γενικός Ελεγκτής πρέπει να συνεργαστούν ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το σκάνδαλο του προγράμματος πολιτογραφήσεων αλλά και άλλα σημαντικά σκάνδαλα όπως το τραπεζικό (ξεπούλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων στα διεθνή οικονομικά γεράκια, διάλυση Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας) πρίν τις επόμενες προεδρικές εκλογές ώστε ο λαός να ψηφίσει με επίγνωση της πραγματικότητας. .   Όσοι βρεθούν ύποπτοι για διάπραξη αδικημάτων, θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και αν κριθούν ένοχοι, να κληθούν να αποζημειώσουν το κράτος και να υποστούν δήμευση της περιουσίας τους.  Μόνο έτσι θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της κακής φήμης του κράτους και της εμπιστοσύνης τόσο των κυπρίων πολιτών όσο και των ξένων επενδυτών.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *