Ανοικτή επιστολή Πνοής Λαού προς όλους τους Κυπρίους

join Pnoi Laou

Ανοικτή επιστολή Πνοής Λαού προς όλους τους Κυπρίους

8 Μαρτίου 2021

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Η πατρίδα μας διέρχεται εξαιρετικά δύσκολες στιγμές οι οποίες προσομοιάζουν με εμπόλεμη κατάσταση.

Το κυπριακό βρίσκεται σε επικίνδυνη καμπή με την αδιαλλαξία και επιθετικότητα της Τουρκίας να κορυφώνεται ενώ η πολιτική μας ηγεσία σύρεται εξευτελισμένη και αμήχανη σε άλλη μία πενταμερή διάσκεψη όπου με τις ασφυκτικές έξωθεν πιέσεις καθοδηγούμενες από τους Βρεττανούς, είναι ορατός ο κίνδυνος περεταίρω διολίσθησης σε λύση που οδηγεί σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η διαφθορά έχει φθάσει σε ασύλληπτα ύψη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η διαφθορά ανέρχεται σε €2,0 δισεκατομμύρια ετησίως, περίπου 10% του ΑΕΠ της χώρας μας, ενώ είναι βέβαιο ότι σε αυτή εμπλέκονται υψηλόβαθμοι πολιτικοί, πολιτειακοί και κομματικοί παράγοντες. Με τις εκτιμήσεις μας η εξάλειψη της διαφθοράς και η διανομή των ποσών στους φτωχότερους συμπατριώτες μας, θα εξασφάλιζε ότι κανείς Κύπριος δεν θα ζούσε κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας.

Η οικονομία έχει περιπέσει σε νέα ύφεση αφενός λόγω κατάρρευσης του επενδυτικού προγράμματος στο οποίο είχε λανθασμένα στηριχτεί η ανάκαμψή της από την προηγούμενη ύφεση και αφετέρου λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας με το άστοχο, παράλογο και καταστροφικό κλείσιμο των επιχειρήσεων. Η πανδημία επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ίσως την πλέον σημαντική αδυναμία του πολιτικού προσωπικού, να απεξαρτηθεί από τα ξένα κέντρα αποφάσεων της νέας τάξης πραγμάτων.

Κατερχόμαστε στις βουλευτικές εκλογές με ρηξικέλευθες θέσεις σε όλα τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας :

 1. Α  Στο κυπριακό, τασσόμαστε ενάντια στη ΔΔΟ και υπέρ της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίο κράτος, με τροποποίηση του συντάγματός της ώστε:
  • –  να αναιρεθεί η οθωμανική, αναχρονιστική, ρατσιστική και διαιρετική αρχή του δι- κοινοτισμού και να αντικατασταθεί με την παγκόσμια δημοκρατική αρχή ένας άνθρωπος μία ψήφος,
  • –  να καταργηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων,
  • –  να ανατραπεί το παράνομο καθεστώς των βάσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις τουΑνώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης,
  • –  να αποχωρήσουν όλοι οι έποικοι, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων για ανθρωπιστικούς λόγους.
 2. Β  Στην διαφθορά, τασσόμαστε υπέρ: της μείωσης της θητείας των πολιτικών στα 5 χρόνια, της δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς, τον περιορισμό των ιδιωτικών, εταιρικών και κρατικών χορηγιών στα κόμματα, την αναθεώρηση του πόθεν έσχες των πολιτικών, την απαγόρευση συνέχισης χρήσης των προσωπικών ονομάτων αιρετών αξιωματούχων σε πρώην επαγγελματικές δραστηριότητες, δικηγορικά γραφεία κτλ και τηναυστηροποίηση των ποινών.
 3. Γ  Στην άμυνα, τασσόμαστε υπέρ: της αναβίωσης του ενιαίου αμυντικού δόγματος, της αποκλειστικής διάθεσης των εσόδων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για αυτό το σκοπό και της εθελοντικής υπηρεσίας των γυναικών.
 4. Δ  Στην οικονομία, τασσόμαστε υπέρ: της δημιουργίας κακής τράπεζας για ανάληψη της διαχείρισης όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της εναρμόνισης των όρων απασχόλησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της κατάργησης των πολλαπλών συντάξεων και της παροχής κινήτρων για πράσινη ανάπτυξη, εκπαίδευση, ιατρική, τεχνολογία, έρευνα, καινοτομία, γεωργοκτηνοτροφία, βιοκαλλιέργειες, ποιοτικό τουρισμό, ναυτιλία, υπηρεσίες και νεανική επιχειρηματικότητα.
 5. Ε  Στην παιδεία, τασσόμαστε υπέρ: της επαναφοράς του γνήσιου ελληνορθόδοξου χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου και μαθημάτων ηθικής και πολιτότητας, της ένταξης κοινωνικής εργασίας, της διοικητικής αυτονόμησης των δημόσιων εκπαιδευτηρίων, της κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, της ανάθεσης των προσλήψεων στις σχολικές μονάδες και την ανταμοιβή των εκπαιδευτικών βάσει απόδοσης.

ΣΤ  Στο πολίτευμα, τασσόμαστε υπέρ: της απόλυτα οριζόντιας ψηφοφορίας, της μίας θητείας των αιρετών πολιτειακών και άλλων αξιωματούχων του κράτους συμπεριλαμβανομένων και θέσεων διορισμού, της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα και της ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

Ζ  Στην κοινωνία, τασσόμαστε υπέρ: της τήρησης της αργίας τις Κυριακές και μεγάλες θρησκευτικές εορτές, της στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών με κίνητρα για τεκνοποίηση, της ψυχολογικής στήριξης των οικογενειών με προβλήματα δυσλειτουργίας,

της αυστηροποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής ενώ τάσσεται ενάντια στην αποποινικοποίηση των εκτρώσεων, στο σύμφωνο συμβίωσης και στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Η  Στην υγεία, τασσόμαστε υπέρ του μονο-ασφαλιστικού ΓΕΣΥ και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Είμαστε όλοι συνένοχοι για τη σαθρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας αφού για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικό βαθμό, έχουμε συνδράμει στην εδραίωση της. Κάποιοι λόγω προσωπικού συμφέροντος, κάποιοι άλλοι λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων και κάποιοι άλλοι λόγω ανοχής και αδιαφορίας. Όσοι σκεφτόμαστε ελεύθερα, χωρίς ιδιοτέλεια και με γνώμονα πάντα την γνήσια αγάπη προς την πατρίδα μας, οφείλουμε να δράσουμε καθοριστικά για την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, δείχνοντας μηδενική ανοχή. Οφείλουμε να δράσουμε καθοριστικά για την απελευθέρωση όλων των κατεχομένων εδαφών μας και στην μετατροπή της πατρίδας μας σε μια προηγμένη δημοκρατική πολιτεία, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαύουν των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σε συνθήκες ασφάλειας, οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.

Όσοι συμμετέχουμε και στηρίζουμε την ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ ήρθαμε για να δώσουμε και όχι να πάρουμε. Καλούμε όσους ασπάζονται αυτή την αρχή, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, ώστε να βάλουμε την ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ στο κοινοβούλιο για να πορευθούμε στην κάθαρση και αναγέννηση της πατρίδας μας.

Προσβλέπουμε στην στήριξή σας.

Με τιμή,
Εκτελεστική Επιτροπή ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *