Επιβεβλημένη η αμυντική θωράκιση από τον ορατό και τον αόρατο εχθρό

Επιβεβλημένη η αμυντική θωράκιση από τον ορατό και τον αόρατο εχθρό

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ. Σ.

27 Φεβρουαρίου 2021

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το βόρειο μέρος της τελεί υπό την κατοχή του ορατού εχθρού, του Τούρκου εισβολέα, ο οποίος εδώ και 47 χρόνια το ισλαμοποιεί και το εποικίζει αλλά δεν αρκείται σε αυτό.  Εποφθαλμιεί την νομιμοποίηση των εγκλημάτων του και τον έλεγχο του υπόλοιπου νησιού με διπλωματική μαεστρία και εξάσκηση πίεσης περιφερόμενος ανενόχλητα στα χωρικά του ύδατα.

Το νότιο μέρος της βάλλεται ανηλεώς από τα πυρά του αόρατου εχθρού, της παγκόσμιας διακυβέρνησης, και παραπέει ανοχύρωτο αφού οι θεσμοί που θα έπρεπε να το προστατεύσουν έχουν αλωθεί και βρίσκονται σε αποσύνθεση.

Η αμυντική θωράκιση κάθε κράτους από τις επιβουλές των εχθρών του, ορατών και αοράτων, συνίσταται στην εκμετάλλευση και συνεχή ενδυνάμωση των συντελεστών ισχύος του, στην εξουδετέρωση των συντελεστών ισχύος των εχθρών του και την αντιμετώπιση των δικών του αδυναμιών. Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι βασικοί συντελεστές ισχύος της είναι η διεθνής υπόσταση της, το διεθνές δίκαιο, η ισχυρή οικονομία της, το ψηλό μορφωτικό επίπεδο και το ελληνορθόδοξο πνεύμα του λαού της, ενώ βασική αδυναμία της είναι το μικρό της μέγεθος.

Από την ίδρυσή της , η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε αντιμέτωπη με 2 μεγάλους ορατούς εχθρούς.  Την γείτονα Τουρκία και την αποικιοκράτειρα Βρετανία.  Με την σύμπραξη των δύο, επιβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα θνησιγενές ρατιστικό σύνταγμα το οποίο σύντομα, πάλιν με την σύμπραξη των δύο, κατέρρευσε.  Έκτοτε, το Βρετανοτουρκικό δίδυμο μηχανεύεται την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποστέρηση του κυπριακού λαού από τον μέγιστο συντελεστή ισχύος του. Με τη βοήθεια του Θεού, παρά τα τραγικά λάθη των διαδοχικών ηγεσιών μας, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει ως το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος στο νησί.

Το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας εμβολιάστηκε εξ αρχής και με άλλα προβληματικά στοιχεία τα οποία αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, όπως η διατήρηση εδάφους υπό την κυριαρχία της Βρετανίας για εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών αναγκών της και η παραχώρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων σε τρίτες χώρες.  Η τουρκική εισβολή το 1974 προκάλεσε εγκλήματα πολέμου, παράφορη παραβίαση βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσέβαλε περαιτέρω τον δεύτερο συντελεστή ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εσφαλμένα μείωσε την ένταση των προσβολών της Τουρκίας στα διεθνή σώματα επιτρέποντας την σταδιακή αποενοχοποίησή της για την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απομειώνοντας την σημασία αυτού του σημαντικότατου συντελεστή ισχύος.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο, η εργατικότητα, το ψηλό μορφωτικό επίπεδο, και η ευνοική γεωγραφική θέση επέφεραν γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας καθιστώντας την σημαντικό συντελεστή ισχύος.  Το τραύμα που προκάλεσε η τουρκική εισβολή επουλώθηκε γρήγορα και αν δεν διαφθειρόταν το τραπεζικό σύστημα και το κομματικό κατεστημένο για να προκαλέσει αρχικά την χρηματιστηριακή καταστροφή, στην συνέχεια την πτώχευση 2 εκ των 4 συστημικών τραπεζών και μετά το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, η κυπριακή οικονομία θα βρισκόταν σε συνεχή άνθηση προσδίδοντας στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα ισχυρότατο συντελεστή ισχύος.

Η πρωτοφανής διαφθορά που μαστίζει την χώρα μας για δεκαετίες σε συνδυασμό με την απουσία κατάλληλου οράματος και στρατηγικής , έχει σπρώξει μεγάλη μερίδα της αφρόκρεμας των νέων επιστημόνων μας να παραμείνουν στο εξωτερικό, στερώντας το κράτος μας από ένα άλλο σημαντικό συντελεστή ισχύος.

Το ελληνορθόδοξο πνεύμα, το οποίο κράτησε ζωντανή τη φλόγα της ελευθερίας για αιώνες σκλαβιάς, έχει διαβρωθεί επικίνδυνα από τη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης.  Η αποδόμηση της γλώσσας, της χριστιανικής πίστης, της παράδοσης και του πολιτισμού έχει απομειώσει σημαντικά τον σημαντικότατο αυτό συντελεστή ισχύος του κράτους μας. Η πρόσφατη επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021 με τίτλο “Diablo” είναι ενδεικτικό της πνευματικής, ηθικής, πολιτιστικής, θεσμικής και πολιτικής σήψης που επικρατεί στη χώρα μας.

Η πατρίδα μας είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη στους δύο μεγάλους εχθρούς της, τόσο τον ορατό όσο και τον αόρατο.  Αν δεν λάβει μέτρα για ενδυνάμωση και αξιοποίηση των βασικών συντελεστών ισχύος της, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει σοβαρές πιθανότητες επιβίωσης.  Ο κοινός παρονομαστής όλων των συντελεστών ισχύος είναι το πολιτικό προσωπικό.  Αυτό αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα μας.   Αν δεν το ανανεώσουμε ριζικά, τότε δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες.  Εύχομαι να το πράξουμε.  Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές προσφέρουν μία εξαιρετική ευκαιρία.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *