Η μείωση της θητείας των πολιτικών θα συμβάλει σημαντικά στην πάταξη της διαφθοράς

Η μείωση της θητείας των πολιτικών θα συμβάλει σημαντικά στην πάταξη της διαφθοράς

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ. Σ.

13 Φεβρουαρίου 2021


Όπως καταμαρτυρεί το πολυσυζητημένο βίντεο του Al Jazeera το οποίο έκανε ρεζίλι την πατρίδα μας διεθνώς, ένα από τα σημαντικώτερα επιχειρήματα που πρόβαλε στους συνομιλητές του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης  για να τους πείσει περί των δυνατοτήτων του να παρακάμψει τους νόμους και να τους εξασφαλίσει τα περιπόθητα διαβατήρια, ήταν ότι για 28 χρόνια ήταν βουλευτής.  Αυτό του εξασφάλιζε διασυνδέσεις και επιρροή σε υπουργούς και υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους.

Η μακρά θητεία σε οποιαδήποτε θέση είναι εμπειρικά αποδεδειγμένο ότι φθείρει τόσο αυτόν που κατέχει τη θέση όσο και αυτόν που προσφέρει την θέση.  Η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει ότι η κλίση της καμπύλης παραγωγικότητας του μέσου ανθρώπου ενώ αυξάνεται τα πρώτα λίγα χρόνια λόγω ενθουσιασμού και απόκτησης εμπειρίας, στη συνέχεια μειώνεται λόγω πτώσης του ενδιαφέροντος και εισαγωγής του παράγοντα ρουτίνας.  

Σε θέσεις επιρρεπείς στη διαφθορά, όπως οι πολιτικές και πολιτειακές, η μακρά υπηρεσία εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο λόγω εξοικίωσης των κατέχοντων τις θέσεις με τους ελεγκτικούς θεσμούς και τα πρόσωπα που εκπροσωπούν αυτούς τους θεσμούς.

Στην Κύπρο, η πολιτική έχει προ πολλού μετατραπεί σε βιοποριστικό επάγγελμα αφού οι βουλευτές φρόντισαν να ευλογήσουν τα γένια τους νονοθετώντας ελκυστικότατους όρους απασχόλησης για τους εαυτούς τους, οι οποίοι όροι βελτιώνονται όσο αυξάνεται η θητεία υπηρεσίας τους.  Ως αποτέλεσμα, οι αρχηγοί των κομμάτων και τα πρωτοκλασάτα μέλη των κομμάτων έχουν θητείες στην βουλή ή/και την προεδρία του κράτους ή/και της βουλής που φθάνουν τα 32 έτη, με μέσο όρο τα 17 έτη.

Ως γνωστό, η διαφθορά αποτελεί μάστιγα στην Κύπρο αφού σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της διεθνούς διαφάνειας και της επιτροπής Greko η χώρα μας κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.  Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η διαφθορά στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αγγίζοντας το 10% του ΑΕΠ ή 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς, ιδιαίτερα τα μεγάλα, συντελούνται χωρίς να έχουν γνώση υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα και ανώτατα στελέχη των 3 μεγάλων κομμάτων που κυβερνούν την Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία 42 χρόνια.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συνέβαινε αν ξαφνικά περιοριζόταν η θητεία των αιρετών πολιτικών αξιωματούχων σε 2 θητείες ;  Αυτό θα σήμαινε ότι οι αρχηγοί των 3 μεγάλων κομμάτων  και όχι μόνο, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοκλασάτων στελεχών τους δεν θα μπορούσε να επανεκλεγεί.  Κάτι τέτοιο θα διερρύγνυε τα δεσμά της διαφθοράς αφού θα έσπαζε την αλυσίδα της που περνά μέσα από τα ανώτατα στελέχη των μεγάλων κομμάτων.

Η διαφθορά θα δεχόνταν ένα πρόσθετο καίριο πλήγμα αν πέραν του περιορισμού της θητείας των πολιτειακών αξιωματούχων, υιοθετείτο και εναλλαξιμότητα στις υψηλόβαθμες βαμίδες της δημόσιας υπηρεσίας.

Επειδή είναι αδύνατο η διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία να αυτοαποκλειστεί από το προσοδοφόρο βουλευτικό αξίωμα, ο λαός έχει υποχρέωση να το πράξει εκλέγοντας στη Βουλή νέα πρόσωπα και νέα κόμματα τα οποία είναι καθαρά από τον ιό της διαφθοράς.

Η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στην πατρίδα μας αλλά δεν είναι άτρωτη. Αν υπάρξει διάθεση και θέληση για πάταξή της, αυτό είναι εφικτό.  Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από αυτή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.  Ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *