Φεύγει το 2020 και αφήνει πίσω του συντρίμμια

Φεύγει το 2020 και αφήνει πίσω του συντρίμμια

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ.

31 Δεκεμβρίου 2020


Το 2020 ήταν μία πολύ κακή χρονιά για την ανθρωπότητα.  Μία από τις χειρότερες από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Κύρια αιτία η πανδημία του Covid-19, ενός κορωνοιού υψηλής μεταδοτικότητας και χαμηλής θνητότητας, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, το τέλος του 2019 και εξαπλώθηκε με γρήγορους ρυθμούς σε όλον τον πλανήτη το 2020.

Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η πανδημία του Covid-19 που μέχρι σήμερα προκάλεσε 1,7 εκ θανάτους, είναι η τρίτη σε θανάτους πανδημία των τελευταίων δύο αιώνων, μετά την Ισπανική γρίπη Η1Ν1 του 1918 και τον HIV/AIDS που ξέσπασε το 1981 οι οποίοι στοίχισαν την ζωή σε πέραν των 50 εκατομμυρίων και 30 εκατομμυρίων ανθρώπων αντίστοιχα.

Πέραν των 1,7 δεδηλωμένων θανάτων, ο Covid-19 επέφερε σοβαρό πλήγμα σε πολλούς άλλους τομείς της δημόσιας ζωής.

Πρώτον, στην οικονομία.  Λόγω της επιβολής σοβαρών περιορισμών στην διακίνηση αλλά και στη δραστηριοποίηση του πληθυσμού, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 5,2% το 2020, κάτι που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 3 δεκαετιών μετά την κρίση του 1990.

Δεύτερον, στην κοινωνική ανισότητα.  Λόγω της μείωσης του ΑΕΠ, πολλές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε κλείσιμο με αποτέλεσμα την σοβαρή αύξηση της ανεργίας.  Ταυτόχρονα, λόγω των περιορισμών, οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και ηλεκτρονικού εξοπλισμού παρουσίασαν τεράστια αύξηση στον κύκλο εργασιών και στην κερδοφορία τους, ενώ λόγω των εμβολίων, μικρός αριθμός φαρμακευτικών κολοσσών προβλέπεται να έχει κατακόρυφη αύξηση στην κερδοφορία του.

Τρίτον, στην ψυχική υγεία.  Τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα, ο ανελέητος βομβαρδισμός ψυχοπλακωτικών ειδήσεων και η συνεχής επανάληψη επιδημιολογικών στατιστικών περί της πανδημίας,  σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην ψυχική υγεία μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, πολλά από τα οποία δεν θα διαφανούν άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου.

Τα πιο πάνω πλήγματα επηρέασαν και την πατρίδα μας η οποία, ως να μην την έφταναν αυτά, κτυπήθηκε από νέες αποκαλύψεις μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται ανώτεροι πολιτειακοί αξιωματούχοι και πολιτικά πρόσωπα. Μία εξ΄ αυτών, εξέθεσε την χώρας μας παγκοσμίως και είχε ως αποτέλεσμα την διαβολή της στα διεθνή οικονομικά κέντρα, την χρηματική τιμωρία της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον εξαναγκασμό της για τερματισμό του επενδυτικού σχεδίου πολιτογραφήσεων το οποίο αιμοδοτούσε την κυπριακή οικονομία τα τελευταία λίγα χρόνια.

Σχετική με τη διαφθορά, ήταν και η δεύτερη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ( η πρώτη ήταν το 1963 μετά την εξέγερση των Τουρκοκυπρίων) καταψήφιση από τη Βουλή του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού λόγω της άρνησης του ΔΗΚΟ να τον υπερψηφίσει αν δεν παραδίνονταν για έλεγχο οι φάκελοι όλων των περιπτώσεων πολιτογράφησης στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και της πεισματικής άρνησης της κυβέρνησης να το πράξει.

Πέραν των σκανδάλων διαφθοράς, η πατρίδα μας υπέστη νέα εισβολή από τον Αττίλα, αυτή την φορά στην ΑΟΖ της, η οποία έπεσε θύμα των επεκτατικών ορέξεων του νέο-σουλτάνου Ερντογάν, αφού για δεκαετίες παραμένει εντελώς απροστάτευτη λόγω των μειοδοτικών πολιτικών των διαδοχικών κυβερνήσεων μας να υποβαθμίζουν την αμυντική ικανότητα της χώρας για να πετύχουν τον εξευμενισμό του βάρβαρου εισβολέα.

Λόγω των πιο πάνω, το τέλος του 2020 θα έπρεπε να προκαλεί χαρά και ανακούφιση στους ανθρώπους του πλανήτη.  Αντ’ αυτού, είναι διάχυτη η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι το 2021.  Η κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων και το πλάνο για έγκριση αρκετών άλλων τους προσεχείς μήνες αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων επιφανών επιστημόνων, λόγω της ανεπαρκούς δοκιμής τους, των ασαφειών ως προς την χρονική διάρκεια επίδρασής τους, της σύνθεσής τους και της έντονης συνωμοσιολογίας που επικρατεί.  Ως εκ τούτου, η χρονική έκβαση της πανδημίας είναι αβέβαιη.  Αυτό επηρεάζει τις οικονομικές προβλέψεις και εντείνει τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Στην Κύπρο μας, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα συγκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις, κάτι που για άλλη μία φορά δεν θα επιτρέψει την κάθαρση που απαιτείται για την μετάλλαξη του κράτους σε μία ευημερούσα προηγμένη δημοκρατικά πολιτεία. Η αβεβαιότητα ως προς την χρονική διάρκεια της πανδημίας θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας το 2021. Παρόλο που ο κρατικός προϋπολογισμός θα εγκριθεί ύστερα από τους πολιτικούς θεατρινισμούς του διεφθαρμένου κομματικού κατεστημένου, οι συνέπειες της κατάργησης του επενδυτικού προγράμματος πολιτογραφήσεων θα επηρεάσουν αρνητικά τον κατασκευαστικό τομέα και κατ’ επέκταση την οικονομία.  Πέραν τούτων, ο νέο-σουλτάνος δεν προβλέπεται να αποχωρήσει από την Κυπριακή ΑΟΖ ύστερα από τη νέα αναβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, συνεχίζοντας να καλλιεργεί ένταση και αβεβαιότητα.

Από τα πιο πάνω, φαίνεται ότι το 2021 θα είναι δύσκολη χρονιά.  Οι ελπίδες για κάτι καλύτερο είναι περιορισμένες.  Σημαντική ανθρώπινη ελπίδα προσφέρουν οι βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.  Ο λαός φαίνεται αγανακτισμένος με την διαφθορά και την κοροϊδία των ολιγαρχών κομματικών δεινοσαύρων. Αν ο λαός μετουσιώσει την αγανάκτησή του σε ψήφο και δώσει την ευκαιρία σε νέα κόμματα και φρέσκους ανθρώπους να εμβολιάσουν την Βουλή, αυτό θα σημάνει το τέλος της μαύρης εποχής της κομματοκρατίας και την αρχή της χρυσής εποχής της δημοκρατίας.  Ας ελπίσουμε να το πράξει.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *