Παγκύπρια λιτάνευση αγίων λειψάνων και ιερών εικόνων

Παγκύπρια λιτάνευση αγίων λειψάνων και ιερών εικόνων

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ.

27 Νοεμβρίου 2020


Η πατρίδα μας περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.  Πρωτόγνωρες δoκιμασίες που φαντάζουν ανυπέρβλητες.

Η πανδημία εξαπλώνεται τάχιστα θέτοντας το σύστημα υγείας υπό πίεση, σπέρνοντας στους ανθρώπους τον πανικό του θανάτου και της νόσησης, απειλώντας την οικονομία με κατάρρευση και τον λαό με φτώχια και στέρηση.

Ο εισβολέας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο προκλητικότητας αφού κορύφωσε τις απαιτήσεις και την αδιαλλαξία του, πλημμυρίζει με παράνομους μετανάστες τις ελεύθερες περιοχές, ενώ τα γεωτρύπανά του διατρυπούν την Κυπριακή ΑΟΖ και οι εγκάθετοί του ανοίγουν προς εκμετάλλευση την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Η διαφθορά έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα σοκάροντας ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους, αφού κάθε μέρα αποκαλύπτονται συνταρακτικά σκάνδαλα με πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων, πολιτειακούς αξιωματούχους, δημόσιους λειτουργούς και όχι μόνο.

Η οικονομία βρίσκεται στον αναπνευστήρα με την ανεργία και το δημόσιο χρέος να εκτοξεύονται σε ανησυχητικά επίπεδα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται, τον κατασκευαστικό τομέα να παραπαίει και τον τουρισμό να κρέμεται από την τρίχα του εμβολίου κατά του κορωνοιού.

Η κοινωνία αποδομείται αφού, αφενός ο πυρήνα της, η οικογένεια, βάλλεται ανελέητα από τα ναρκωτικά, τις λοιπές εξαρτήσεις, τις ψυχασθένειες, τα διαζύγια, την ανεργία και την ένδεια, ενώ το κράτος αδυνατεί να της παράσχει την απαιτούμενη στήριξη.

Η Εκκλησία βρίσκεται στα πρόθυρα σχίσματος λόγω του θέματος της Ουκρανικής εκκλησίας.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αφού πέραν του εξωτερικού εχθρού που επιβουλεύεται την ύπαρξή μας, υπάρχει το εσωτερικό σαράκι της  διαφθοράς, της κομματοκρατίας και της διχόνοιας που μας κατατρώει.

Η παράδοση μας διδάσκει ότι σε τέτοιες στιγμές απόγνωσης και μεγάλης δυσκολίας, οι πρόγονοί μας προσέφευγαν στον Θεό επιζητώντας την παρέμβασή Του για να σκεπάσει τον τόπο και τον λαό από τα δεινά και τους κινδύνους.  Οι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες μας διηγούνταν πολλά περιστατικά λοιμών, λιμών, επιδημιών, σεισμών, ανομβριών και πολέμων, τα οποία είτε βίωσαν ως παιδιά είτε άκουσαν από τους δικούς τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες και σφράγισαν ανεξίτηλα τη μνήμη τους, όπου ο κλήρος οργάνωνε λιτανείες των αγίων λειψάνων και ιερών εικόνων και οι πιστοί συμμετείχαν μαζικά για να προκαλέσουν το έλεος του Θεού.

Ο λαός μας έχει ανάγκη από ενθάρρυνση και ελπίδα. Ο καθημερινός ανελέητος βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ με στατιστικά για τα κρούσματα και τους θανάτους, πολλά εκ των οποίων είναι είτε παραπλανητικά, είτε ψευδή, είτε περιττά, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά και άλλα μέτρα, πολλά εκ των οποίων είναι παρανοϊκά, οδηγούν πολλούς ανθρώπους σε σύγχυση και απόγνωση.  Τα εμβόλια προσφέρουν κάποια ελπίδα η οποία όμως είναι πρόσκαιρη και περιορισμένη.  Η μέγιστη ελπίδα του ανθρώπου είναι ο Θεός.  Αυτός που εξουσιάζει το σύμπαν και μπορεί εν ριπή οφθαλμού να το ανακαινίσει ή να το διαλύσει. Εμείς αντί να τον παρακαλέσουμε να μας ελεήσει, τον αμφισβητούμε κλείνοντας τις εκκλησίες και βλασφημώντας για την τάχατε μόλυνση των πιστών από τον εκκλησιασμό και την Θεία Κοινωνία.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας, αλλά αν αυτή δεν μπορεί να αποφασίσει λόγω διαφωνιών μεταξύ των μελών της, έστω και Μητροπολίτες κατά μόνας ή σε συνεννόηση, καλούνται να οργανώσουν τέτοιες λιτανείες για να στηρίξουν την πίστη του λαού και να εκμαιεύσουν το Θείο Έλεος. 

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτό που κράτησε τον μικρό λαό μας ζωντανό για δύο χιλιετίες σε αυτό το πολυταλαιπωρημένο νησί είναι η πίστη μας και η Θεία Σκέπη.  Αυτή είναι το εχέγγυο για την επιβίωσή μας στους αιώνες που θα ακολουθήσουν.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *