Το τετραπλό οικονομικό έγκλημα που διέλυσε την Κυπριακή οικονομία

Το τετραπλό οικονομικό έγκλημα που διέλυσε την Κυπριακή οικονομία

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ.

14 Νοεμβρίου 2020

Την τελευταία 10ετία συντελέστηκαν 4 μεγάλα οικονομικά εγκλήματα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την διάλυση της Κυπριακής οικονομίας.  Θύτης και στα 3 η διεφθαρμένη πολιτική ολιγαρχία η οποία από καθένα από αυτά επωφελήθηκε οικονομικά αστρονομικά ποσά. 

To πρώτο έγκλημα αφορά τη διάλυση του τραπεζικού συστήματος που για δεκαετίες αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Με την σύμπραξη του αμαρτωλού ΔΗΣΑΚΕΛ και του λοιπού πολιτικού κατεστημένου με εκτελεστές τους Προέδρους Χριστόφια και Αναστασιάδη, το τραπεζικό σύστημα φουσκώθηκε μέσω ξέφρενου δανεισμού και εξερράγη σε μία μέρα με το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτιο 2013.   Ως αποτέλεσμα, η δεύτερη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα οδηγήθηκε σε χρεωκοπία και στη συνέχεια δύο άλλες μεγάλες συστημικές τράπεζες τέθηκαν σε πορεία διάλυσης, με τη μία να διαλύεται το 2018 και τα απομεινάρια της να απορροφούνται από την τέταρτη.

Το δεύτερο έγκλημα αφορά τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) που προέκυψαν από την βαθιά οικονομική κρίση που προκάλεσε το κούρεμα.  Αντί της δημιουργίας μίας κακής τράπεζας η οποία να απορροφήσει τα ΜΕΔ και να τα διαχειριστεί προσφέροντας κίνητρα σε ξένους επενδυτές να αγοράσουν τις χιλιάδες υποθηκευμένα ακίνητα προς όφελος των δανειοληπτών και των τραπεζών, το κράτος έστρωσε το χαλί για το ξεπούλημά των δανείων σε ξένους οίκους αντί πινακίου φακής.  Ο λόγος είναι προφανής.  Ως αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες υποθηκευμένα ακίνητα βγήκαν στο σφυρί.

Το τρίτο έγκλημα συντελέστηκε σε σχέση με την αγορά ακινήτων.   Αντί ως αναφέρθηκε πιό πάνω το κράτος να δώσει κίνητρα σε ξένους επενδυτές για αύξηση της ζήτησης ακινήτων σχετιζόμενα με ΜΕΔ, αύξησε περαιτέρω την προσφορά ενθαρρύνοντας το κτίσιμο χιλιάδων διαμερισμάτων σε πύργους, αρχικά στη Λεμεσό και στη συνέχεια αλλού, διασυνδέοντάς τα με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (ή πρόγραμμα πώλησης χρυσών διαβατηρίων όπως έγινε αργότερα γνωστό) προς όφελος μία μικρής ομάδας δικηγορικών γραφείων και άλλων διεφθαρμένων οι οποίοι σε διαπλοκή μαζί του πλούτησαν παράνομα εις βάρος του λαού. 

Το τέταρτο έγκλημα προκλήθηκε από την απληστία των διεφθαρμένων πολιτικών η οποία προκάλεσε κατασκευαστικό οργασμό με τους πύργους να ξεφυτρώνουν ο ένας μετά τον άλλο και τους πολίτες, πρωτίστως τους Λεμεσιανούς, να μετατρέπονται σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, να κατεδαφίζουν τα σπίτια τους, να επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους και να δανείζονται για να κτίσουν πολυκατοικίες με διαμερίσματα για να τα χρυσοπωλήσουν.   Αυτό προκάλεσε μία τεράστια φούσκα στην αγορά των ακινήτων η οποία ήταν θέμα χρόνου πότε θα εκραγεί. Οι αποκαλύψεις του Al Jazeera τρύπησαν την φούσκα προκαλώντας τον τερματισμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων και την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης, την στιγμή που χιλιάδες διαμερίσματα βρίσκονται υπό ανάπτυξη.  Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να κατρακυλούν και η αποπεράτωση πολλών κατασκευών είναι επισφαλής.  

Τα 4 διαδοχικά εγκλήματα του αμαρτωλού διεφθαρμένου κομματικού κατεστημένου έχουν διαλύσει κυριολεκτικά την κυπριακή οικονομία και έχουν προκαλέσει τεράστια ανακατανομή πλούτου με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

Ο λαός θρηνεί τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα αυτών των εγκλημάτων, γνωρίζει τους ενόχους και θέλει να τους τιμωρήσει.  Οι παμπόνηροι απατεώνες πολιτικοί του ρίχνουν στάχτη στα μάτια διορίζοντας τάχατες ερευνητικές επιτροπές απαρτιζόμενες από αυλικούς ώστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να διαφύγουν την τιμωρία.

Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι η μόνη πραγματική τιμωρία είναι αυτή δια της ψήφου η οποία θα τους στείλει πρώτα στα σπίτια τους και μετά στη φυλακή.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *