Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων – άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς

Πρόγραμμα πολιτογραφήσεων – άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ.

19 Οκτωβρίου 2020


Το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έχει ήδη περάσει στην ιστορία, ασχέτως με το τι θα επακολουθήσει.  Ήδη απέκτησε τη δική του σελίδα στο κεφάλαιο των μεγάλων σκανδάλων του βιβλίου της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι αποκαλύψεις του Al Jazeera που κάνουν τον γύρω του κόσμου εξευτελίζοντας για άλλη μία φορά την πατρίδα μας δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία.  Ο οιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος ανέμενε ότι κάποια στιγμή αυτό το θνησιγενές τερατούργημα θα κατάρρεε προκαλώντας τεράστιες ζημιές.  Πέραν τούτου, υπήρξαν πολλές προειδοποιήσεις τόσο από έγκριτους οικονομολόγους του τόπου μας όσο και από τον ΟΟΣΑ το 2018 όταν συμπεριέλαβε την Κύπρο στη «μαύρη λίστα» 20 κρατών οι οποίες αποτελούν απειλή για τη διεθνή προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.   

Τα προβλήματα του προγράμματος πολιτογραφήσεων ήταν πολλά.

Πρώτον, ο αριθμός των πολιτογραφήσεων ήταν υπερβολικός για το μέγεθος της χώρας.

Δεύτερον, οι πλείστοι πολιτογραφηθέντες δεν είχαν κάποιο δεσμό (π.χ. επιχειρηματική δραστηριότητα) με την Κυπριακή Δημοκρατία πέραν της ιδιοκτησίας ενός ακινήτου.

Τρίτον, η ποιότητα των επενδυτών ήταν εξ’ αρχής προβληματική. Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αποδεχόταν να επενδύσει σε ακίνητα των οποίων οι τιμές ήταν πολλαπλάσιες αυτών που επικρατούσαν πριν λίγα χρόνια με σοβαρό κίνδυνο μελλοντικής υποχώρησής τους και πρόκληση μεγάλων ζημιών.

Τέταρτον, το τεράστιο κέρδος των οργανισμών ανάπτυξης ακινήτων ενεθάρρυνε τη διαφθορά αφού επέτρεπε την προσφορά σημαντικών χρηματικών δολωμάτων σε αξιωματούχους για παράκαμψη διαδικασιών, κανονισμών και αρχών.

Πέμπτο,  η συγκέντρωση των επενδύσεων σε πολύ μικρό αριθμό οργανισμών ανάπτυξης ακινήτων περιόρισε το οικονομικό όφελος σε λίγους.

Έκτο, η έξαρση του κατασκευαστικού τομέα απορρόφησε μεγάλο μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας στερώντας το από άλλους τομείς αειφόρας ανάπτυξης.

Τα τελευταία 7 χρόνια δόθηκαν κυπριακά διαβατήρια σε πέραν των 4.000 αλλοδαπών έναντι συνολικού ποσού επενδύσεων πέραν των 6 δις ευρώ.  Αν υποθέσουμε ότι ποσοστό τουλάχιστον 10% των επενδύσεων προσφέρθηκε σε μεσάζοντες και «παρόχους διευκολύνσεων», τότε πέραν των 600 εκατομμυρίων ευρώ πήγαν στα χέρια ενός μικρού αριθμού δικηγόρων, λογιστών,  δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά πολιτικών.

Τα ποσά που επενδύθηκαν σε ακίνητα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση προς όφελος ολόκληρου του λαού αν επενδύονταν σε έργα υποδομής είτε παραγωγικές μονάδες.

Οι αποκαλύψεις του Al Jazzera είναι η αρχή των δεινών που κυοφορούνται.  Ο διασυρμός πιθανόν να πολλαπλασιαστεί από αποκαλύψεις που αφορούν άλλα πολιτικά και μη πρόσωπα.   Η φούσκα των ακινήτων κάποια στιγμή θα εκραγεί.  Σε περίπτωση που το πρόγραμμα τερματιστεί είναι πιθανό πολλά κατασκευαστικά έργα να παραμείνουν ατελή και αυτοί που προπλήρωσαν για να αγοράσουν διαμερίσματα να μείνουν εκτεθειμένοι.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στους λίγους που έχουν επωφεληθεί περιλαμβάνονται μέλη του στενού οικογενειακού κύκλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Αν υπάρχουν στοιχεία που να καταμαρτυρούν την διαπλοκή τους σε πράξεις διαφθοράς, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος εξάσκησης πολιτικών πιέσεων πάνω στον Πρόεδρο, κάτι που θα έθετε την χώρα σε τεράστιο κίνδυνο.

Οι ευθύνες του Προέδρου και της κυβέρνησης για τον εξευτελισμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων και το σκάνδαλο διαφθοράς είναι ήδη βαρύτατες αφού αφενός όλες οι πολιτογραφήσεις εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφετέρου όσα καταμαρτυρεί το βίντεο που αποκάλυψε ο AL Jazeera παραπέμπουν στην ύπαρξη μεγάλου κυκλώματος διαφθοράς ανάμεσα σε πολιτικούς, πολιτειακούς παράγοντες και δημόσιους υπαλλήλους.  Αν ο Πρόεδρος είχε πολιτική ευθιξία θα παραιτείτο.   Τυχόν νέες αποκαλύψεις από τον Al Jazeera και η έκβαση των ανακρίσεων για το σκάνδαλο Συλλούρη-Τζιοβάνη- Πιττάτζιη ίσως τον εξαναγκάσουν να το πράξει.   

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *