Ρεσιτάλ πολιτικής διαφθοράς

Ρεσιτάλ πολιτικής διαφθοράς

17 Οκτωβρίου 2020

Για πολλά χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με την διαφθορά κατατάσσουν την Κύπρο ανάμεσα στα πιο διεφθαρμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Από την ίδρυσή της η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ αναδεικνύει το πρόβλημα της διαφθοράς ως θεμελιώδες αφού δυναμιτίζει τα θεμέλια της δημοκρατίας, μειώνει την αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των διεθνών επενδυτών, υποσκάπτει την οικονομική ανάπτυξη και διαβρώνει την ευημερία των πολιτών.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς ήταν και είναι πάρα πολλά, πλείστα εκ των οποίων αποσιωπώνται και συγκαλύπτονται αφού το πολιτικό κατεστημένο ενεργεί αλληλέγγυα ως μαφιόζικη κλίκα. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ξένοι και αναδεικνύουν μερικά, έστω και αν τα κίνητρά τους είναι αλλότρια.

Οι αποκαλύψεις για εμπλοκή του Προέδρου της Βουλής, ενός βουλευτή του ΑΚΕΛ και ενός μεγαλοδικηγόρου σε σκάνδαλο έκδοσης διαβατηρίων δεν μας έχουν ξαφνιάσει αφού είναι πασιφανές ότι τέτοιες πρακτικές είναι συνήθεις ανάμεσα στο πολιτικό κατεστημένο του τόπου. 

Για άλλη μία φορά αποδεικνύονται σημαντικά χαρακτηριστικά των πράξεων διαφθοράς.  Πρώτον, η διαπλοκή στελεχών των μεγάλων κομμάτων.  Δεύτερον, η μακρά υπηρεσία των εμπλεκόμενων στελεχών.  Τρίτον, η άνεση με την οποία οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν τις αποκαλύψεις.  Τέταρτον, η χλιαρότητα αντιμετώπισης των  εμπλεκομένων και των πράξεων τους από το πολιτικό κατεστημένο.

Οι έρευνες πρέπει να διεξαχθούν γρήγορα και εξονυχιστικά ώστε οι 3 πρωταγωνιστές να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.   Πέραν τούτου, τα όσα ανέφεραν στο βίντεο οι Συλλούρης, Τζιοβάννης και Πιττάτζιης παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός μεγάλου κυκλώματος δημοσίων υπαλλήλων, αστυνομικών και άλλων οι οποίοι συνέβαλαν στην υλοποίηση και συγκάλυψη των παρανομιών.  Αναμένουμε οι έρευνες να αποκαλύψουν όσουν συμμετείχαν στο κύκλωμα και οι αρμόδιες αρχές να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά.

Είναι πάγια θέση της ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ ότι πρέπει να δημιουργηθεί ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς στην οποία να είναι υπόλογοί οι πάντες, ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Η στελέχωσή της με τα κατάλληλα πρόσωπα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας που κατατρώει τα σωθικά του κράτους μας. 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *