Χριστός Ανέστη

Χριστός Ανέστη

Οι απανταχού ορθόδοξοι χριστιανοί εορτάζουμε σήμερα το μέγιστο γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας μετά τη Γένεση.  Την εορτή των εορτών και την πανήγυρι των πανηγύρεων.  Την Ανάσταση του Θεανθρώπου, την συντριβή του θανάτου, το εγκαίνιο του παραδείσου, την ανακαίνιση της κτίσης. 

Οι Άγιες ημέρες που ζήσαμε την τελευταία εδομάδα είναι γεμάτες μηνύματα που προσφέρονται στον κάθε Χριστιανό για προβληματισμό και παραδειγματισμό, αφού η ζωή του καθενός από εμάς είναι γεμάτη από πληθώρα γεγονότων όπως αυτά που βιώσαμε την Μεγάλη Εβδομάδα. Επευφημίες, εμπαιγμούς, προδοσίες, απαρνήσεις,  ποντιοπιλατισμούς και σταυρώσεις.

Κάθε χρόνο, τις μέρες αυτές, το μυαλό και η καρδιά μας στρέφεται αναπόφευκτα στην μικρή μας πατρίδα.  Στην Χριστιανική μεγαλόνησο, την νήσο των Αγίων, η οποία βιώνει τα δικά της πάθη και σηκώνει το δικό της σταυρό μέσα από τους αιώνες, προσδοκώντας την δική της ανάσταση.

Ο σταυρός της πατρίδας μας είναι σύνθετος. Η κατοχή από τον Τούρκο εισβολέα, η διάβρωση του ελληνορθόδοξου φρονήματος, το παγκοσμιοποιημένο πνεύμα, η οικονομική και κοινωνική ανισότητα και η διαφθορά αποτελούν τις κυριότερες πτυχές του.

Οι σύγχρονοι Άγιοι της Εκκλησίας μας διαλαλούσαν ότι η πολυδιάστατη κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας έχει πνευματικές ρίζες και διακήρυτταν με παρρησία ότι η αναγέννηση του Έθνους μας προϋποθέτει την πνευματική ανακαίνισή του.  Και επειδή η κατάσταση ενός συνόλου εξαρτάται από την κατάσταση των μονάδων που το συνθέτουν, προέτρεπαν τον κάθε πιστό να εργαστεί για την δική του πνευματική ανακαίνιση.   Επιτυγχάνοντας την, τότε η οικογένεια, η γειτονιά, η κοινότητα, η εργασία και η πόλη θα μπολιάζονταν και θα είχαμε το ποθούμενο.

Ας ευχηθούμε η φετινή Ανάσταση να σηματοδοτήσει την αρχή της πνευματικής ανακαίνισης μας και κατά συνέπεια της αναγέννησης του λαού μας και ολόκληρου του έθνους μας.

Χριστός Ανέστη !!!

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *