Διευρύνεται η οικονομική ανισότητα

Διευρύνεται η οικονομική ανισότητα

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ.

26 Ιανουαρίου 2019

Τηρώντας την παράδοση να δημοσιοποιεί την ετήσια έκθεσή της πριν την ετήσια συνέλευση του World Economic Forum στο Νταβός της Ελβετίας, η Oxfam κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες την έκθεσή του 2019 που φέτος τιτλοφορείται «Δημόσιο καλό ή Ιδιωτικός πλούτος» και αναφέρεται  στην κατανομή πλούτου ανά το παγκόσμιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά τη διάρκεια του 2018 τo χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών αυξήθηκε σημαντικά. Ενώ κάθε μέρα του 2018 πέθαιναν περίπου 10.000 άνθρωποι από έλλειψη βασικών υπηρεσιών υγείας, κάθε δύο μέρες δημιουργείτο ένας νέος δισεκατομμυριούχος .  Ενώ κατά το 2018 το πιο φτωχό κομμάτι του πληθυσμού της γης είχε απώλειες εισοδήματος που έφτασαν το 11%, οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 12%.  Από το 2008 όταν άρχισε η οικονομική κρίση μέχρι το 2018 οι δισεκατομμυριούχοι σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας τους 2.208, ενώ το 2018 οι περιουσίες των 26 πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως άγγιξαν τα US$1,4 τρις, ποσό που ισοδυναμεί με τον συνολικό πλούτο του 50% του πληθυσμού της γης. Ο μισός περίπου πληθυσμός της γης έχει εισοδείματα κάτω από €5,50 την ημέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η καλπάζουσα διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας είναι απόρροια των πολιτικών των κυβερνήσεων οι οποίες μειώνουν συνεχώς τις δημόσιες δαπάνες στην υγεία, την παιδεία και τις κοινωνικές παροχές και ταυτόχρονα κρατούν την φορολόγιση των πλουσίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Γι’ αυτό και προτρέπει τους ηγέτες των χωρών να αυξήσουν τη φορολογία των πλουσίων με δικαιότερη άμεση φορολογία, να ενισχύσουν τους φτωχούς με μείωση ή εξάλειψη της έμμεσης φορολογίας σε προιόντα πρώτης ανάγκης και να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις για προσφορά δωρεάν ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και παιδείας στους φτωχούς.

Παρόλο που η έκθεση της Oxfam δεν παρέχει στοιχεία ανά χώρα, οι διαπιστώσεις της αφορούν και το μικρόκοσμο της Κύπρου.  Όσοι έχουν παραστάσεις της Κυπριακής πραγματικότητας διαπιστώνουν ότι η οικονομική ανισότητα στην πατρίδα μας διευρύνεται με γοργό ρυθμό.  Η επίσημη στατιστική ότι 1 στος 4 Κυπρίους έχει εισοδήματα κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχιας, τη στιγμή μου παρατηρείται πρωτοφανής οικοδομικός οργασμός με ανέγερση πολυτελών πολυόροφων πύργων είναι ενδεικτική της κατάστασης.

Η συνεχής διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας καταδεικνύει ξεκάθαρα την αποτυχία των οικονομικών συστημάτων να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων του πλανήτη και την απάνθρωπη συμπεριφορά των ισχυρών της γης, οι οποίοι δεν νοιάζονται για την ευημερία των φτωχών συνανθρώπων τους.  Αποδεικνύει με περίτρανο τρόπο ότι η νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή εδραιώθηκε με την παγκοσμιοποίηση, την έκρηξη στην τεχνολογία και την άρση των εμπορικών φραγμών, όχι μόνο δεν βοήθησε τους φτωχούς ανθρώπους του πλανήτη να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά αντίθετα τους έκανε πιό ευάλωτους στην εκτάλλευση των διεθνών οικονομικών γεράκων οι οποίοι ως βρυκόλακες απομυζούν το αίμα τους.

Η έκθεση της Oxfam καταγράφει τα αυξημένα επίπεδα θυμού των φτωχών ανθρώπων από άκρη σε άκρη του πλανήτη.  Είναι βέβαιο ότι πολλοί από αυτούς εκδηλώνουν τον θυμό τους με βία και τρομοκρατία η οποία απειλεί κάθε γωνιά του πλανήτη.  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο θα εντείνεται η οικονομική ανισότητα, θα εντείνεται και η αντίδραση των φτωχών συνανθρώπων μας.  Το πρόβλημα είναι ότι οι εξουσιαστές της γης έχουν τυφλωθεί από τη μανία του πλούτου και έχουν χάσει κάθε ίχνος συναδελφοσύνης και αλληλεγγύης και δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ελλοχεύουν.   Ο Θεός κάποια στιγμή θα παρέμβει και θα αποδώσει δικαιοσύνη στον καθένα κατά τα έργα του.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *