Η κοσμική σχιζοφρένεια των Χριστουγέννων

Η κοσμική σχιζοφρένεια των Χριστουγέννων

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ.

22 Δεκεμβρίου 2018

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μία από τις κορυφαίες εορτές της Χριστιανοσύνης.  Στον δυτικό κόσμο εορτάζονται με μεγαλοπρέπεια όσο καμια άλλη εορτή. Κάθε χρόνο που περνά, η μεγαλοπρέπεια αυξάνεται.  Τα χρήματα που ξοδεύονται στους εορτασμούς είναι αστρονομικά. Φωταγωγίες, πυροτεχνήματα, κονσέρτα, συναυλίες, δώρα, διακοπές και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με την πατερική ορθόδοξη διδασκαλία, οι εκκλησιαστικές εορτές αποσκοπούν στο να προβάλουν στους πιστούς τα εορταζόμενα γεγονότα ή πρόσωπα ως παράδειγμα προς μίμηση.  Η μίμηση τους αποτελεί την κάλλιστη αποδιδόμενη τιμή.

Τα Χριστούγεννα, η Εκκλησία μας τιμά την Ενσάρκωση του Θεού Λόγου.  Την άκρα συγκατάβαση του άφθαρτου Παμβασιλέα να πάρει την φθαρτή ανθρώπινη μορφή και να ζήσει ως ο ελάχιστος θνητός.  Τιμά δηλαδή την άπειρη αγάπη του Θεού και την άκρα ταπείνωσή Του.

Με βάση το εκκλησιαστικό πνεύμα, τις μέρες αυτές οι Χριστιανοί οφείλουν να εντείνουν τον πνευματικό αγώνα τους αφενός στην άσκηση της ταπείνωσης με πράξεις που συστέλλουν τον εγωισμό και την περηφάνεια και αφετέρου στην έκφραση της αγάπης προς τους συνανθρώπους, φίλους και εχθρούς, και όλη τη κτίση.

Ο τρόπος που οι Χριστιανοί βιώνουμε τα Χριστούγεννα καταμαρτυρεί το μέγεθος της διάβρωσης που έχουμε υποστεί από το αντι-Χριστιανικό παγανιστικό πνεύμα.  Ενώ θα έπρεπε να καλλιεργούμε την ταπείνωση αποζητώντας συνθήκες στέρησης και απλότητας, επιλέγουμε συνθήκες χλιδής και ευμάρειας. Ενώ θα έπρεπε να καλλιεργούμε την πραγματική αγάπη προς τον συνάνθρωπο μέσω της συγχώρησης, της προσευχής και της πνευματικής προσφοράς, επιλέγουμε την επίπλαστη υλιστική προσφορά.

Παρόλο που δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, είναι βέβαιο ότι τα χρήματα που ξοδεύονται για τον ανούσιο υλιστικό εορτασμό των Χριστουγέννων θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές που χάνονται κάθε χρόνο από την φτώχεια και την πείνα.

Εξίσου βέβαιο είναι ότι ο παγκόσμιος πλούτος είναι τέτοιος που αν ένα μικρό ποσοστό του κατανεμόταν στους φτωχούς και πεινασμένους του πλανήτη, δεν θα χάναμε τις δεκάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας που πεθαίνουν κάθε χρόνο από λιμούς και λοιμούς.

Το ερώτημα είναι γιατί παρατηρούνται αυτά τα απάνθρωπα φαινόμενα από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου είναι μαζεμένο στα χέρια των Χριστιανών του πλανήτη.  Η απάντηση δεν είναι άλλη από το ότι είμαστε μεν Χριστιανοί, αλλά μόνον κατ’ όνομα.  Οι πράξεις μας δεν διακρίνονται από τα βασικά στοιχεία της Χριστιανικής πίστης.  Οι ενέργειές μας δεν ξεχειλίζουν από αγάπη και θυσία.   Όχι μόνο δεν είμαστε έτοιμοι να στερηθούμε κάτι για τον συνάνθρωπό μας, αλλά ούτε καν δεχόμαστε να δώσουμε κάτι εκ του περισσεύματός μας.   Όχι μόνο δεν είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε κατά της φτωχοποίησης και του εξευτελισμού των συνανθρώπων μας από την παγκόσμια ολιγαρχία της νέας τάξης πραγμάτων και τους εδώ εκπροσώπους τους, αλλά τους στηρίζουμε με την ανοχή και τις πράξεις μας.

Η ισχύς αυτής της δικτατορικής ολιγαρχίας και η δική μας αποχαύνωση είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια ανθρώπινης ελπίδας για ανατροπή της.  Μόνη ελπίδα αποτελεί ο Θεός.  Ας ευχηθούμε αυτές τις Άγιες μέρες ο Θεός να μας φωτίσει να κατανοήσουμε το βαθύ νόημα των Χριστουγέννων για να μετανοήσουμε, να ξεσηκωθούμε και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *