Θύμα της κομματοκρατίας η οριζόντια ψηφοφορία

Θύμα της κομματοκρατίας η οριζόντια ψηφοφορία

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ.

8 Δεκεμβρίου 2018

Για άλλη μία φορά, το κομματικό κατεστημένο έπνιξε την προσπάθεια εκδημοκρατικοποίησης του εκλογικού συστήματος καταψηφίζοντας τις προτάσεις νόμου για υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Θέτοντας τις κομματικές σκοπιμότητες πάνω από τις δημοκρατικές αρχές, την αξιοκρατία και το δημόσιο συμφέρον, τα κόμματα καταψήφισαν τις διάφορες εναλλακτικές προτάσεις νόμου για έστω και υποτυπώδη υιοθέτηση του θεσμού, προφυλάσσοντας τα κομματικά κάστρα και τις πελατειακές μάντρες τους από πιθανές διαρροές.

Είναι σαφές ότι το κομματικό κατεστημένο δεν επιθυμεί την παροχή δυνατότητας στους πολίτες να επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους ελεύθερα και αξιοκρατικά, ανεξαρτήτως της πολιτικής ομάδας ή κόμματος στην οποία ανήκουν.  Αντίθετα, προσπαθεί να μετατρέψει τους πολίτες σε άβουλα πολιτικά όντα, αγελοποιώντας τους στα προστάγματα των ολιγαρχών που τα κυβερνούν.

Η μάστιγα της κομματοκρατίας δεν είναι αποκλειστικά κυπριακό φαινόμενο.  Απασχολεί τα πλείστα δημοκρατικά πολιτεύματα παγκοσμίως αφού λόγω της πρακτικής ανάγκης αντιπροσώπευσης των πολιτών, έχουν αναπτυχθεί πελατειακές σχέσεις μεταξύ των δημοτών και των αντιπροσώπων τους, έχει επιβληθεί η ομαδοποίησή τους σε κόμματα από την συνεργασία των διαφόρων αντιπροσώπων με στόχο την επιρροή και διεκδίκηση της εξουσίας και στη συνέχεια έχει επέλθει η αγελοποίησή τους λόγω της εξάρτησής τους από τους αντιροσώπους και τα κόμματα.

Η κομματοκρατία είναι προσφιλές εργαλείο στα χέρια της παγκόσμιας διακυβέρνησης η οποία εργάζεται για την ισοπέδωση των εθνών και την αποπροσωποποίηση των λαών με απώτερο στόχο τήν εγκαθίδρυση της παγκόσμιας νεοφεουδαρχικής δικτατορίας των διεθνών αγορών και των διεθνών τραπεζών. Η κομματοκρατία αποτελεί πολύτιμο μηχανισμό για την ποθούμενη μετατροπή τής ανθρωπότητας σε ανθρωπομάζα που θα υποτάσσεται χωρίς αντίσταση στά ελεχγόμενα και σαφώς ποδηγετούμενα κόμματα δεξιών η αριστερών αποκλίσεων.

Η αληθινή δημοκρατία, ως το κράτος του δήμου, διώκεται την εποχή μας από την παγκόσμια διακυβέρνηση και τους τοπικούς εκπροσώπους της καθότι προάγει την διαφορετικότητα των δημοτών αναγνωρίζοντάς τους το δικαίωμα να εκφράζουν διαφοροποιημένες απόψεις στα θέματα που τους απασχολούν.

Τα σοβαρά ελλείματα δημοκρατίας είναι η βασική αιτία για τα φαινόμενα μεγάλης αποχής των πολιτών από τις εκλογικές διαδικασίες αλλά και τις αναρχικές τάσεις που αναπτύσσονται σε πολλές Ευρωπαικές χώρες και άλλα ελεύθερα πολιτεύματα.  Η πρόσφατη εξέγερση των κίτρινων γιλέκων στην Γαλλία με αφορμή την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αντίδρασης των πολιτών στα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης, που μεταξύ άλλων είναι η ανεργεία, ο πληθωρισμός και η μετανάστευση.

Η εξεγερση των πολιτών ενάντια στην καταπίεση της παγκόσμιας ολιγαρχίας και της τοπικής κομματοκρατίας είναι θέμα χρόνου.  Η «Ευρωπαική άνοιξη» την οποία προσπάθησε ο Εμανουέλ Μακρόν να φέρει με βελούδινο τρόπο μέσα από την θεσμική αναμόρφωση της Ευρωπαικής Ένωσης πιθανόν να επιβληθεί διά πυρός και σιδήρου από τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει τί είναι αυτό που θα εξεγείρει την κυπριακή αγέλη για να σπάσει τα δεσμά των κομματικών μάντρων στις οποίες έχει εγκωβιστεί και να απελευθερωθεί για να διεκδικήσει την αληθινή δημοκρατία. Ίδωμεν.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *