ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ & ΔΗΚΟ : Τη Δι-ζωνική και τα μάτια σας

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ & ΔΗΚΟ : Τη Δι-ζωνική και τα μάτια σας

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ.

1 Δεκεμβρίου 2018

Σε μία σπάνια δημόσια επίδειξη πολιτικής συσπείρωσης, τα 3 μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα, διά των αρχηγών τους, την προσήλωσή τους στη Δι-κοινοτική Δι-ζωνική Ομοσμπονδία (ΔΔ0) ως της συμφωνημένης βάσης και της μόνης εφικτής επιλογής για λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Η κίνηση αυτή του Δι-ζωνικού τρίο δεν ήταν βέβαια τυχαία.  Έγινε για να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη περί «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας»  και την έμμεση παραδοχή του ότι παρά τα 44 χρόνια συνομιλιών δεν διαφαίνεται προοπτική συμφωνίας λόγω των πολύ διαφορετικών ερμηνειών του όρου ΔΔΟ από τους εμπλεκόμενους.

Η επιχειρηματολογία των 3 Δι-ζωνικών αρχηγών στερείται σοβαρότητας.  Πως μπορεί η βάση λύσης να θεωρείται συμφωνημένη όταν τυγχάνει αντικρουόμενων ερμηνειών από τους εμπλεκόμενους ;  Πως μπορεί η βάση λύσης να θεωρείται εφικτή όταν για σχεδόν μισό αιώνα δεν κατέστη δυνατή η εφαρμογή της, ακόμη και από τους πιό φανατικούς οπαδούς της ;  Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι σήμερα το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κατάσταση “ασάφειας και αοριστίας”.

Το δυστυχές για τον Κυπριακό λαό είναι ότι το κομματικό κατεστημένο ελέγχεται από ηγετίσκους οι οποίοι ενδιαφέρονται πρώτα για την δική τους πολιτική σταδιοδρομία και μετά για το συμφέρον της πατρίδας μας.  Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν την ικανότητα να ξεφύγουν από την πεπατημένη και να σκεφτούν έξω από το κουτί. Δεν είναι ικανοί ούτε καν να στοιχειοθετήσουν την θέση διεκδίκησης των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαικού κεκτημένου.  Το ελληνορθόδοξο φρόνημα τους έχει υποταχθεί στο παγκοσμιοποιημένο πνεύμα που έχει διεισδύσει στην κυπριακή κοινωνία.  Αντί να υπηρετούν τον Κυπριακό λαό, εξυπηρετούν τα ξένα κέντρα αποφάσεων που εποφθαλμιούν τον ενεργειακό μας πλούτο.

Για να διαχειριστούν τους οπαδούς τους, οι 3 αρχηγοί χρησιμοποίησαν διαφορετικές επικοινωνιακές τακτικές.  Ο Αβέρωφ Νεοφυτου, χρησιμοποίησε τον εκφοβισμό  απευθυνόμενος στους «ππαραδόπιστους» οπαδούς των 3 κομμάτων, τονίζοντας ότι η παρούσα ευημερία και το αίσθημα ασφάλειας που βιώνουμε είναι εύθραυστα χωρίς την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης”.  Ο Άντρος Κυπριανού έψεξε την στάση του Προέδρου Αναστασιάδη να φλερτάρει με την συνομοσπονδία ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος συμβούλεψε ότι  αυτό που χρειαζόμαστε είναι “ρεαλιστική διεκδικητικότητα”.

Μόλις μερικούς μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, το Δι-ζωνικό μέτωπο έχει συσπειρωθεί για να αντιμετωπίσει τις πληθύνουσες φωνές κατά της ΔΔΟ.   Ο Νικόλας Παπαδόπουλος που εντέχνως απέφευγε κατά την προεκλογική εκστρατεία να την υποστηρίξει για να υφαρπάξει τις ψήφους των αντι-διζωνικών, την έχει ξαναθυμηθεί.   Οι πολλές διαφορές μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ έχουν ξεχαστεί και οι δύο αρχηγοί παρουσιάζονται ως σιαμαίοι, ιδιαίτερα σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση, επιτρέποντας σε πολλούς να υιοθετούν την φημολογία ότι έχουν ήδη συνάψει συμφωνία συνεργασίας για τις επόμενες εκλογές.

Είναι άγνωστο πως θα συμπεριφερθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών της Ειδικής Απεσταλμένου του Τζέην Χόλ Λούτ.   Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι η σπάνια ευκαιρία που προσφέρουν τα ευνοικά γεωπολιτικά δεδομένα για επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή του βάση ως προβλήματος εισβολής, κατοχής, εγκλημάτων πολέμου και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για απαίτηση μετατροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος απαλλαγμένο από ρατσιστικά, αποικιακά, νεο-οθωμανικά και ιμπεριαλιστικά κατάλοιπα, εγγυήσεις και κηδεμονικές πρόνοιες, θα χαθεί αν δεν αλλάξουμε μυαλά.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *