Ενιαίο κράτος : η μόνη βιώσιμη λύση

Ενιαίο κράτος : η μόνη βιώσιμη λύση

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ.

3 Νοεμβρίου 2018

Το ερώτημα περί του κατάλληλου πλαισίου λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι διαχρονικά το πλέον καυτό σε σχέση με τις προσπάθειες για λύση του.    Παρόλην την κρισιμότητά του, για δεκαετίες το ερώτημα αυτό δεν συζητείτο δημοσίως καθότι η Δι-κοινοτική Δι-ζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), Βρετανικής επινόησης και Τουρκικής προέλευσης, μονοπωλούσε τις συζητήσεις, αφού σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, την στήριζε ανεπιφύλακτα.

Μετά από 4 δεκαετίες άκαρπων διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελληνοκυπριακή πλευρά προέβη σε πληθώρα μονομερών υποχωρήσεων για κατευνασμό της τουρκικής αδιαλλαξίας, η Κυπριακή πολιτική ηγεσία άρχισε να διαπιστώνει αφενός το στόχο υψηλής στρατηγικής της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και αφετέρου τη δυσλειτουργικότητα και θνησιμότητα της εκτρωματικής λύσης ΔΔΟ. Ακόμη και οι πλέον φανατικοί Δι-ζωνικοί, του νυν Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη μή εξαιρουμένου, αντιλήφθηκαν ότι το υπό διαμόρφωση συνταγματικό πλαίσιο είναι στην πραγματικότητα ένα δυσλειτουργικό θνησιγενές έκτρωμα το οποίο θα καταρρεύσει με την πρώτη αφορμή.

Οι πλέον σώφρονες πολιτικοί άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η μόνη λύση που θα αντιμετωπίσει τον κεντρικό στόχο της υψηλής στρατηγικής της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου είναι αυτή που θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία.  Η λύση αυτή δεν είναι άλλη από το ενιαίο κράτος.

Η επί δεκαετίες προσήλωση της πολιτικής ηγεσίας στην ΔΔΟ, ανήγαγε την ΔΔΟ σε λάβαρο του αγώνα για λύση του Κυπριακού και την εμπέδωσε στα μυαλά της διεθνούς κοινότητας ως την πλέον κατάλληλη και επιθυμητή μορφή λύσης.  Με το τρόπο αυτό, η πολιτική ηγεσία και η Ελληνοκυπριακή πλευρά εγκλωβίστηκαν στο πλαίσιο λύσης ΔΔΟ και όταν διαπίστωσαν την ακαταλληλότητα της ΔΔΟ και τους κινδύνους που εγκυμονεί, αντί να απομακρυνθούν από αυτή προχορώντας προς τη βάση του ενιαίου κράτους που θα απέκοπτε οριστικά τον ομφάλιο λώρο της Τουρκίας με τους Τουρκοκύπριους, κατευθύνονται προς την αντίθετη πλευρά της συνομοσπονδίας και της λύσης δύο κρατών.

Το παλαιοκομματικό κομματικό κατεστημένο που ηγείται των Ελλήνων της Κύπρου και κυβερνά την Κυπριακή Δημοκρατία επί δεκαετίες είναι άκρως επικίνδυνο. Όχι μόνο δεν μπορεί να απεγκλωβίσει τους Έλληνες της Κύπρου από την θανατηφόρα τροχιά της ΔΔΟ, αλλά στην απελπισία του την οδηγεί σε όλο και πιό επικίνδυνα μονοπάτια.

Οι πολίτες έχουν ξεκάθαρη άποψη.  Την είχαν από καιρό.  Την διατράνωσαν με την ψήφο τους το 2004.  Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν την ακαταλληλότητα της ΔΔΟ και προκρίνουν το ενιαίο κράτος.   Αυτό το επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις.  Παρόλα αυτά, οι πολίτες συνεχίζουν να εκλέγουν φιλοδιζωνικούς πολιτικούς.  Εγκλωβισμένοι και αυτοί από τις δικές τους κομματικές αγκυλώσεις και προσωπικά συμφέροντα.

Η οριστική απεμπλοκή από την ΔΔΟ είναι αδύνατο να προκύψει ενόσω βρίσκεται στην εξουσία το παλαιοκομματικό κομματικό κατεστημένο το οποίο ανδρώθηκε και έκτισε την καρριέρα του με αυτή.    Η απεμπλοκή θα προκύψει μόνο όταν ο λαός αναδείξει στην πολιτική σκηνή και στην εξουσία νέους πολιτικούς με φρέσκες απόψεις και ανατρεπτική προσέγγιση.  Νέους, τίμιους, ικανούς και φιλοπάτριδες πολιτικούς οι οποίοι να πιστεύουν στη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίο κράτος και στον εκσυγχρονισμό του συντάγματος της για εξάλειψη όλων των αποικιοκρατικών και ρατσιστικών καταλοίπων και διχοτομικών προνοιών όπως του δικοινοτισμού και των εγγυήσεων, και υιοθέτηση προηγμένων δημοκρατικών αρχών με πρώτη και σημαντικότατη αυτή του «ένας άνθρωπος μία ψήφος».

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *