Οι επαμφοτερίζοντες αντι-ομοσπονδιακοί και η απουσία εναλλακτικής στρατηγικής

Οι επαμφοτερίζοντες αντι-ομοσπονδιακοί και η απουσία εναλλακτικής στρατηγικής

Άθως Κοιρανίδης, Μέλος Δ.Σ.

20 Οκτωβρίου 2018

Η ΔΔΟ είναι νεκρή.  Η Τουρκία το διακυρήττει με παρρησία επαναλαμβάνοντας ότι  ποτέ δεν θα εγκαταλείψει την Κύπρο.  Τα 40 χρόνια άκαρπων συνομιλιών και η άτεγκτη στάση της Τουρκίας παρά τις συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις μας το έχουν αποδείξει ξεκάθαρα.

Ο Κυπριακός λαός, στη συντρηπτική πλειοψηφία του, το έχει αντιληφθεί προ πολλού και το εξέφρασε διά της ψήφου του το 2004. Οι πολιτικοί το έχουν βέβαια αντιληφθεί και αυτοί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και οι ηγεσίες των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ παρόλο που γνωρίζουν ότι βρίσκονται αντίθετοι με τους ψηφοφόρους των κομμάτων τους δεν τολμούν να την αποκηρύξουν αφού αυτό θα επέφερε ρήξη με τους Αγγλοαμερικανούς μέντορες τους και θα τους εξέθετε στο λαό για τις διαχρονικές εσφαλμένες θέσεις τους των τελευταίων δεκαετιών και θα τους απομάκρυνε από την εξουσία η οποία τους συντηρεί οικονομικά και κοινωνικά.  Ως αποτέλεσμα, προσπαθούν απεγνωσμένα να συντηρούν την αποτυχημένη βάση συνομιλιών ερωτοτροπόντας ακόμη και με λύσεις συνομοσπονδίας και δύο κρατών.

Τα μικρότερα κόμματα είναι κατασυγχυσμένα.  Ενώ όλα αποστασιοποιούνται από την ΔΔΟ, κανένα πλην του ΕΛΑΜ και της ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ δεν προτάσσει εναλλακτική στρατηγική.  Με τη στάση τους αυτή συγχύζουν το λαό και δίνουν χώρο στους δι-ζωνικούς εντός και εκτός Κύπρου να συντηρούν μία εξωφρενική και ουτοπική προοπτική.  Ενώ ΕΛΑΜ και ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ έχουν ταχθεί ξεκάθαρα εδώ και χρόνια υπέρ λύσης ενιαίου κράτους με την ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ να έχει προχωρήσει προ 3ετίας στην ετοιμασία και δημοσιοποίηση λεπτομερούς στρατηγικού σχεδίου προς επίτευξή της, τα άλλα μικρά κόμματα επαμφοτερίζουν χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.

Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες.  Οι ευνοϊκές γεωπολιτικές συγκυρίες προσφέρουν μοναδική ευκαιρία για απεγκλωβισμό από την δυσχερή θέση στην οποία οδηγήσαμε την πατρίδα μας τις τελευταίες δεκαετίες.  Αυτό προϋποθέτει την εκπόνηση νέας στρατηγικής και την στρατολόγηση για υλοποίησή της όλων των Κυπρίων πολιτών που επιθυμούν την απαλλαγή της πατρίδας μας από την κηδεμονία της Τουρκίας και την αναμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία προηγμένη δημοκρατικά πολιτεία όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του ευρωπαικού κεκτημένου σε συνθήκες ασφάλειας, οικονομικής και κοινωνικής ευημερείας.

Η μόνη λύση που μπορεί να είναι βιώσιμη και προς το συμφέρον ολόκληρου του Κυπριακού λαού είναι αυτή του ενιαίου κράτους.  Του εκσυγχρονισμού του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την απαλλαγή όλων των ρατσιστικών και αποικιακών καταλοίπων, των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και της επανένταξης σε αυτή των νομίμων Τορκοκυπρίων πολιτών με δικαιώματα ίσα με αυτά των Ελλήνων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και λοιπών νομίμων κατοίκων της.

Η ευθύνη όλων των αντι-διζωνικών πολιτών είναι μεγάλη.  Πρέπει να σταματήσουν επιτέλους να κάνουν πλάτη στους αμετανόητους δι-ζωνικούς διεφθαρμένους πολιτικούς οι οποίοι έχουν τεράστια ευθύνη για το κατάντημα της πατρίδας μας.  Πρέπει είτε να τους ανατρέψουν εντός των κομμάτων τους και να αναδείξουν στην ηγεσία τίμιους, φιλοπάτριδες και ικανούς ομόκαπνούς τους είτε να αποστασιοποιηθούν από τα κόμματά τους αποδυναμώνοντας τους.

Η ευθύνη των αντι-διζωνικών πολιτικών είναι ακόμη μεγαλύτερη.  Πρέπει επιτέλους να συνασπιστούν, να συνεργαστούν, να αποκηρύξουν την ΔΔΟ, να ασπαστούν τη λύση ενιαίου κράτους ως όραμα και να εκπονήσουν με τη βοήθεια έγκριτων επιστημόνων στρατηγική για υλοποίησή του.  Το προζύμι υπάρχει. Δύο μικρά κόμματα,  το ΕΛΑΜ και η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ, είναι ήδη ταγμένα σε αυτό τον αγώνα.  Οι πολίτες προσβλέπουν στην ενδυνάμωση αυτού του μετώπου. Ας συνέλθουν οι ηγεσίες των υπολοίπων αντι-διζωνικών κομμάτων, ας αφήσουν τα μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα στην άκρη και ας ανέβουν στο τρένο με προορισμό την πραγματική ελευθερία της πατρίδας μας.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *