Ρήμαξαν την ΣΚΤ ο Χάρης και η παρέα του

Ρήμαξαν την ΣΚΤ ο Χάρης και η παρέα του

Άθως Κοιρανίδης, Πρόεδρος Πνοής Λαού

1 Σεπτεμβρίου 2018

Προσπάθησε ο Χάρης να φύγει από το ΥΠΟΙΚ πριν ξεσπάσει η θύελλα της ΣΚΤ αλλά δεν τα κατάφερε. Προφανώς είχε αντιληφθεί το τι θα ακολουθούσε και προσπάθησε να πηδήξει από το πλοίο που βούλιαζε αποποιούμενος τις ευθύνες των πράξεων του.  Τώρα θα φύγει είτε αυτοβούλως (αν έχει πολιτικό ήθος), είτε εξαναγκαζόμενος.

Η σοβαρότητα των καταγγελιών του Γενικού Ελεγκτή για «ψευδείς παραστάσεις, απόκρυψη σημαντικών στοιχείων, επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό, ανικανότητα και γινάτι», αν αποδειχθούν, θα πρέπει να επιφέρουν την απομάκρυνσή του Χάρη από το ΥΠΟΙΚ και το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Τα όσα κατέθεσαν ο Γενικός Ελεγκτής και άλλοι στην Ερευνητική Επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την κατάρρευση της ΣΚΤ, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόθεση της κυβέρνησης Αναστασιάδη  ήταν να οδηγήσει τον Συνεργατισμό στο δρόμο που έβαλε τις άλλες μεγάλες εμπορικές τράπεζες το 2013 και οδηγεί στο στόμα των λύκων της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, και όχι να τον επιστρέψει στα χέρια των δεκάδων χιλιάδων Κυπρίων μετόχων του όπως είχε υποσχεθεί.

Πολλά από αυτά που κατατέθηκαν, όπως η ανεπάρκεια και ανικανότητα του Χατζηγιάννη,  ο διορισμός του χωρίς καν την αξιολόγηση των άλλων υποψηφίων, το «φάγωμα» ικανών αξιωματούχων, η επίμονη προσπάθειά του Χάρη και της κυβέρνησης να μείνει εκτός ΣΚΤ η Ελεγκτική Υπηρεσία, ήταν ήδη γνωστά.  Κάποια όμως από αυτά που τώρα αποκαλύπτονται είναι φοβερά και ποινικά κολάσιμα.  Όπως η απόκρυψη από το Υπουργικό Συμβούλιο και το κοινό της απόρριψης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού του αιτήματος για παραχώρηση δωρεάν μετοχών και η «μεμπτή και απαράδεκτη» επιλογή της Altamira ως διαχειρίστριας των ΜΕΔ, με ανάθεση χωρίς διαγωνισμό.

Το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής βρίσκεται σε εξέλιξη και προφανώς θα αποκαλυφθούν πολλά άλλα παράδοξα και κολάσιμα.

Όμως, αυτό που μάλλον δεν θα αποκαλυφθεί ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον, αλλά είναι αναμφίβολα το σημαντικότατο , είναι ο βαθύτερος λόγος που προκάλεσε την κακοδιαχείριση της ΣΚΤ. Τα πιό κάτω ερωτήματα μάλλον δεν θα απαντηθούν ποτέ, όπως παρόμοια ερωτήματα δεν απαντήθηκαν για την πτώχευση της Λαικής Τράπεζας, την πώληση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών τραπεζών και το κούρεμα καταθέσεων.  Γιατί διορίστηκαν ακατάλληλα πρόσωπα να διοικήσουν την ΣΚΤ, ιδιαίτερα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο αντί να επιλεγούν οι καλύτεροι;  Ποιοί και πως οφελήθηκαν από τις αναθέσεις άνευ διαγωνισμού της διαχείρισης των ΜΕΔ στην Altamira;  Πως κατέληξε η « καλή ΣΚΤ» στην Ελληνική Τράπεζα και ποιοί και πως οφελήθηκαν;  Γιατί δόθηκε το 17,5% της Ελληνικής τράπεζας στην PIMCO για το αστείο ποσό των €50 εκ. από τη στιγμή που η τελευταία διαδραμάτισε καταστροφικό ρόλο στην πτώχευση της Λαικής, το ξεπούλημα των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς και το κούρεμα καταθέσεων ;

Οι πολιτικές ευθύνες είναι βαρύτατες, τόσο για τον Υπουργό Οικονομικών όσο και τον πολιτικό προιστάμενό του.  Ως εκ τούτου, η παραίτησή του θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει.  Όμως, επειδή είμαστε στην Κύπρο που η πολιτική ευθιξία είναι σπάνιο φαινόμενο, δεν θα εκπλαγούμε αν για άλλη μία φορά δεν «σπάσει μύτη» για ένα τόσο σοβαρό θέμα.  Μάλλον, αυτό που θα καθορίσει τo πολιτικό μέλλον του Χάρη είναι οι κομματικές ισορροπίες στον ΔΗΣΥ.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *