Ισχύς δια της γνώσεως

Ισχύς δια της γνώσεως

Άθως Κοιρανίδης, Πρόεδρος Πνοής Λαού

17 Μαρτίου 2018

Στην πολυχιλιετή παρουσία του στην Κύπρο, ο Ελληνισμός υπέστη πολλά δεινά από δεκάδες κατακτητές.  Η κομβική γεωγραφική θέση της πατρίδας μας έλκυε τους εκάστοτε ιμπεριαλιστές οι οποίοι λόγω του ανίσχυρου της την καταλάμβαναν με μεγάλη ευκολία ώστε να ελέγχουν αυτό το ζωτικό σημείο του πλανήτη. Το μικρό μέγεθος του νησιού μας, η απουσία ισχυρών συμμάχων και η αναποτελεσματική στήριξή του από την μητέρα πατρίδα, περιόριζαν το δικαίωμα και τον πόθο αυτοδιάθεσης των Κυπρίων.

Η διαχρονική αυτή κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι το 1974 όταν η γειτονική Τουρκία εισέβαλε στο νησί με τις ευλογίες της τέως αποικιοκράτηρας Βρεττανίας για εξυπηρέτηση των κοινών τους στρατηγικών συμφερόντων.  Η συγκρητική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας στα μάτια των υπερδυνάμεων και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα, εμπόδισε την Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έσυρε τους Έλληνες της Κύπρου σε καταστροφικούς συμβιβασμούς, ατέρμονες άκαρπες συνομιλίες και απο-ενοχοποίηση του κατακτητή.

Η ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων  υδρογνανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ σε συνδυασμό με το νεο-οθωμανικό, αντιδημοκρατικό, δικτατορικό, ισλαμιστικό, αντιδυτικό, ηγεμονικό πρόσωπο της Τουρκίας των τελευταίων ετών έχουν αλλάξει άρδειν προς όφελος μας τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή μας.

Η μετατροπή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε ένα από τα πλουσιότερα ενεργειακά κέντρα του πλανήτη και η σημασία καλλιέργειας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή για απρόσκοπτη εκμετάλλευση των τεράστιων ενεργειακών πόρων, έχει θέσει την Τουρκία αντιμέτωπη με τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής (π.χ. Ισραήλ, Αίγυπτος) αλλά και της Ευρωπαικής Ένωσης.  Παρόλο που ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Ευρωπαική Ένωση δεν θα αφήσουν εύκολα την Τουρκία να απομακρυνθεί από την σφαίρα επιρροής τους και να βρεθεί στην αγκαλιά της Ρωσίας,  εν τούτοις έχουν πάψει να την μεταχειρίζονται ως το καλομαθημένο παιδί και τον πιστό σύμμαχο.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας, δίνεται η ευκαιρία να ανατρέψουμε τα εις βάρος μας δεδομένα και να διεκδικήσουμε αυτά που ισχύουν σε όλα τα προηγμένα δημοκρατικά κράτη του κόσμου.  Την ελευθερία, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, την κατάργηση των εγγυήσεων, την απεξάρτηση από κράτη κηδεμόνες, την αυτοδιάθεση, την κατάργηση του ρατσιστικού διαχωρισμού του λαού σε κοινότητες και την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εκμετάλλευση αυτής της μεγάλης ευκαιρίας χρειάζεται καθαρό μυαλό και γνώση. Χρειάζεται αλλαγή τρόπου σκέψης.  Χρειάζεται ενότητα και αποφασιστικότητα.  Χρειάζεται απαγκίστρωση από ιδεολογικές αγκυλώσεις και ιδιοτελή συμφέροντα. Χρειάζεται θάρρος για αναγνώριση της πικρής αλήθειας ότι η λύση του κυπριακού δεν μπορεί να προέλθει από συνομιλίες του τύπου που διεξάγονταν τα τελευταία 40 χρόνια.

Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι το κυπριακό θα λυθεί όταν η Τουρκία αντιληφθεί ότι το κόστος συντήρησης της κατοχής της Κύπρου και υλοποίησης της διαχρονικής στρατηγικής της είναι μεγαλύτερο από το όφελος που αποκομίζει.  Θα λυθεί όταν οι μεγάλες δυνάμεις αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον τους ο τερματισμός της κηδεμονίας της Κύπρου από την Τουρκία.

Τα ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαική Ένωση και στη διεθνή κοινότητα τα οποία είναι προδιαθετειμένα ενάντια στη συμπεριφορά της Τουρκίας αυξάνονται.  Η σύμπλευση συμφερόντων των  Ευρωπαικών, περιφεριακών και δυτικών δυνάμεων με αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πρωτοφανής και άγνωστο πόσο θα διαρκέσει.  Γι’ αυτό επιβάλλεται η άμεση εκμετάλλευσή της.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *