Χριστούγεννα χωρίς Χριστό

Χριστούγεννα χωρίς Χριστό

Άθως Κοιρανίδης, Πρόεδρος Πνοής Λαού

23 Δεκεμβρίου 2017

Γιά άλλη μία φορά οι απανταχού Χριστιανοί ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε το μεγάλο γεγονός της γέννησης του Χριστού.

Η εορτή αυτή χαρακτηρίζεται από μία τεράστια παραδοξότητα.  Ενώ χρόνο με το χρόνο εορτάζεται με μεγαλύτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, ταυτόχρονα το νόημά της φθίρεται και εξασθενεί.

Το πνευματικό νόημα των Χριστουγέννων είναι βαθύτατο.  Βλέποντας την συνεχή φθορά του δημιουργήματος Του, ο Θεός έστειλε στη γη το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον μονογενή Του Υιό, σε μία σωτηριώδη αποστολή η οποία στόχευε στο να τελειοποιήσει το νόμο που ανήγγειλαν οι Προφήτες και να διδάξει έπρακτα στο ανθρώπινο γένος το δρόμο προς την σωτηρία, την νίκη επί του θανάτου, την ανάσταση και την αιώνια ζωή.

Η ενσάρκωση του Θεού λόγου και η επίγεια υποδειγματική παρουσία Του γέμισε τον κόσμο με την ελπίδα της ανάπλασης της φθαρείσας διεστραμμένης προσωπικότητας του ανθρώπου και της επαναφοράς της στην προπτωτική κατάσταση.

Η πορεία της ανθρωπότητας τα τελευταία 2000 χρόνια απέδειξε ότι παρά την παρουσία του Θεού στη γή, τη διδασκαλία και το παράδειγμά Του, αλλά και το μαρτύριο και τη διδασκαλία εκατομμυρίων Αγίων, το ανθρώπινο γένος παραμένει αδιόρθωτο ρέποντας μαζικά προς την αμαρτία και τη φθορά.

Οι έριδες και αντιπαραθέσεις μεταξύ εθνών, κρατών, θρησκειών, κοινοτήτων, ομάδων και προσώπων δεν έχουν τελειωμό.  Ο πόλεμος και η βία έχουν αντικαταστήσει την ειρήνη και την συνδιαλλαγή στην επίλυση διαφορών.  Το συμφέρον και η ιδιοτέλεια έχουν αντικαταστήσει την φιλία και την αγάπη στις ανθρώπινες σχέσεις.  Ο υλισμός και η αμαρτία έχουν αντικαταστήσει την πνευματικότητα και τις αξίες στην νοηματοδότηση της ζωής.  Τα παραφύσιν και παράνομα έχουν αντικαταστήσει τα φυσιολογικά και νόμιμα.  Ο διάβολος έχει αντικαταστήσει το Χριστό ως εικόνα και πρώτυπο του μέσου ανθρώπου.

Εμείς οι Κύπριοι Έλληνες Χριστιανοί, κληρονόμοι μίας τεράστιας θρησκευτικής, πνευματικής, κοινωνικής, και πολιτιστικής παράδοσης, εσχάτως όμως μπολιασμένοι από τον καταστροφικό ιό της παγκοσμιοποίησης, οδεύουμε προς τα φετεινά Χριστούγεννα με το νού μας στραμμένο στις υλικές απολαύσεις, παραβλέποντας την παράδοση και τις αξίες μας, ξεχνώντας την πεμπτουσία της ύπαρξής μας για πνευματική, κοινωνική και εθνική ανασυγκρότηση αλλά και την υπέρτατη υποχρέωσή μας για απελευθέρωση της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.

Για άλλη μία φορά, αποχαιρετούμε το χρόνο που φεύγει βουτηγμένοι στη διαφθορά, την αμαρτία, την ανισότητα, την αδικία, το ψέμα, την ιδιοτέλεια και την αντιπαλότητα, νικημένοι και αποχαυνωμένοι από το παγκοσμιοποιημένο πνεύμα της διεθνούς διεστραμμένης ολιγαρχίας.  Ανοίγουμε διάπλατα τις τσέπες μας για αγορά κάθε λογής καταναλωτικού αγαθού αλλά κρατάμε κλειστές τις καρδιές μας μη τυχόν και μας ξεφύγει κάποια ικμάδα αγάπης προς τον πλησίον.  Φορτώνουμε τα παιδιά, τους συγγενείς, τους φίλους και τους εαυτούς μας με πλήθώρα άχρηστων δώρων και στερούμε τις ψυχές τους και τις δικές μας από τα ζωηφόρα πνευματικά νάματα που πλουσιοπάροχα προσφέρει η Ορθόδοξος Χριστιανική Εκκλησία μας αυτές οι μέρες.  Στολίζουμε τα σπίτια μας με κάθε μεγαλοπρέπεια αλλά δεν ευπρεπίζουμε με ταπείνωση τη ψυχή μας.

Ευχόμαστε τα φετινά Χριστούγεννα να επενεργήσουν θαυματουργικά για το φωτισμό και την ανάπλαση όλων μας.  Ας θυμόμαστε ότι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό είναι σαν σώμα χωρίς ψυχή.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *