Τα κυκλώματα συγκάληψης διαφθοράς και η ευθύνη των πολιτών

Τα κυκλώματα συγκάληψης διαφθοράς και η ευθύνη των πολιτών

Τα όσα εκστόμησε ο Δήμαρχος Πάφου από την τηλεοπτική εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» καθώς και τα όσα ακολούθως ανέφερε σε άλλες εκπομπές συνθέτουν αναντίλεκτα ένα πρωτοφανές γεγονός.  Παρόλο που δεν ξάφνιασαν όσους από εμάς έχουμε επισταμένα ασχοληθεί με τη μάστιγα της διαφθοράς, εν τούτοις προβλημάτισαν λόγω του εύρους της πληροφόρησης του συγκεκριμένου ανθρώπου ως προς πληθώρα πράξεων διαφθοράς.  Αν ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Αρχηγός Αστυνομίας ή ο Γενικός Εισαγγελέας  θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσιολογικό ότι κατέχει στοιχεία για πέραν των 100 σοβαρών περιπτώσεων διαφθοράς.  Όταν όμως πρόκειται για το Δήμαρχο μίας πόλης, ο οποίος εξ’ επαγγέλματος δεν ασχολείται καθηκόντως με το αντικείμενο, τότε σίγουρα πρόκειται για πολύ περίεργο και σπάνιο φαινόμενο.

Ανεξαρτήτως τούτου, όπως και της αξιοπιστίας των στοιχείων που κατέχει, η πράξη του είναι αξιοθαύμαστη.  Ο Δήμαρχος Πάφου έκανε αυτό που κανείς προηγουμένως δεν τόλμησε να πράξει και που χιλιάδες άλλοι, μάρτυρες ή κάτοχοι πληροφοριών πράξεων διαφθοράς, θα έπρεπε να έπρατταν. Καταφέρθηκε δημόσια, επιγραμματικά μεν συγκεκριμένα δε, εναντίον αργηγών κομμάτων, βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων και στη συνέχεια κατέθεσε στις διωκτικές αρχές τις λεπτομέρειες και το σχετικό μαρτυρικό υλικό.  Ελπίζουμε ότι έτσι θα επιτευχθεί η διερεύνηση των υποθέσεων καθώς και η δίωξη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Από τα όσα κατήγγειλε ο Δήμαρχος Πάφου, το σοβαρότερο είναι η ύπαρξη και δράση κυκλώματος συγκάλυψης της διαφθοράς.   Η διαφθορά και η παρανομία είναι φαινόμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανθρώπινη φύση και τη ροπή του ανθρώπου προς την αμαρτία, εξ ου και είναι αναμενόμενα.  Γι’ αυτό και το σύστημα δικαοσύνης κάθε κράτους αναπτύσσει μηχανισμούς πρόληψης, αποτροπής, διερεύνησης και τιμωρίας τέτοιων φαινομένων.  Στην πατρίδα μας φαίνεται ότι το σύστημα δικαιοσύνης έχει διαβρωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν δύναται να επιτελέσει την ύψιστη αποστολή του.

Η δεύτερη πιο σημαντική καταγγελία του κυρίου Φαίδωνος αφορά στο χρηματισμό αρχηγών κομμάτων και βουλευτών των 4 μεγάλων κομμάτων, οι οποίοι βρίσκονται εν ενεργεία και για δεκαετίες καθορίζουν το μέλλον της πατρίδας μας.  Είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι γνωστοί στα κόμματά τους.  Επίσης βέβαιο είναι και το γεγονός ότι αυτοί δεν είναι τα μόνα μέλη των κομμάτων τους που έχουν χρηματιστεί, αφού ήδη γνωρίζουμε την ύπαρξη και άλλων που έχουν κατηγορηθεί για διαφορετικές υποθέσεις στο παρελθόν.  Βέβαιο είναι και το γεγονός ότι οι πράξεις διαφθοράς που γνωρίζει ο κύριος Φαίδωνος δεν είναι όλες που έχουν συμβεί.  Προφανώς υπάρχει πλειάδα άλλων οι οποίες είτε δεν έχουν καταγγελθεί είτε έχουν συγκαληφθεί από το γνωστό κύκλωμα συγκάληψης.

Η κατάντια του κράτους μας στον τομέα της διαφθοράς αναδεικνύεται επίσημα μέσα από τις διεθνείς αξιολογήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας οι οποίες κατατάσσουν την Κύπρο στον πυθμένα της λίστας των Ευρωπαικών χωρών.  Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η διαφθορά αποτελεί ένα από τους σημαντικώτερους παράγοντες πρόκλησης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας, η οποία στην Κύπρο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι αναλύσεις της ΠΝΟΗΣ Διαφάνειας καταδεικνύουν ότι στα πλείστα σοβαρά περιστατικά διαφθοράς στην Κύπρο εμπλέκονται κόμματα και πολιτικοί.  Αυτός είναι και ένας από τους κυριώτερους λόγους που οι πολίτες έχουν απαξιώσει τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Αυτό που οι πολίτες πρέπει επιτέλουν να αντιληφθούν είναι ότι με την αποχή και την ανοχή το πρόβλημα δεν λύεται.  Οι πολίτες πρέπει να τιμωρήσουν με τη ψήφο τους τα διεφθαρμένα κόμματα και πολιτικούς ώστε να οδηγήσουν στην εξουσία αδιάφθορους.   Τότε θα ξηλωθούν τα κυκλώματα συγκάληψης της διαφθοράς και θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *