Η φούσκα των ακινήτων και το ξεπούλημα των ΜΕΔ

Η φούσκα των ακινήτων και το ξεπούλημα των ΜΕΔ

Μια γρήγορη βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο της Λεμεσού ή διέλευση των αερογέφυρων του αυτοκινητόδρομου που την διασχίζει είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος τον πρωτοφανή οργασμό οικοδόμησης δεκάδων πολυόροφων πολυτελών πύργων, εσφαλμένως καλούμενων από κάποιους ως ουρανοξύστες. Τα διαμερίσματα στα κτήρια αυτά εμπορεύονται σε εξωφρενικές τιμές που φτάνουν μέχρι και €25.000 (εικοσιπέντε χιλιάδες ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο !!!  Επίδοξοι αγοραστές είναι αλλοδαποί εκατομμυριούχοι οι οποίοι προσεγγίζονται από δικηγορικά γραφεία, λογιστικούς οίκους και κυβερνητικούς αξιωματούχους για να εκμεταλλευτούν το σχέδιο της κυβέρνησης για έκδοση κυπριακού διαβατηρίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κτηματολογίου, οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2016 ανήλθαν στα €3,8 δις περίπου ξεπερνώντας σε όλες τις πόλεις πλήν της Λάρνακας τις αντίστοιχες του 2008 που ήταν έτος ρεκόρ.  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πέραν του 40% των αγορών έγιναν από αλλοδαπούς.

Τα πιο πάνω, δημιουργούν την εντύπωση μιάς ενεργούς και εύφορης αγοράς ακινήτων.  Δυστυχώς, η πραγματική εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Μία περιδιάβαση στους εμπορικούς δρόμους της Λεμεσού και των άλλων πόλεων καθώς και στις βιομηχανικές περιοχές όλης της Κύπρου θα αναδείξει την ύπαρξη πλειάδας εγκαταλελειμμένων εμπορικών κτηρίων, σημάδι της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει βιώσει η χώρα μας.   Τη στιγμή που πωλούνται σε αλλοδαπούς διαμερίσματα στη τιμή των €25.000 ανά τ.μ., χιλιάδες ακίνητα που προσφέρονται είτε από τράπεζες είτε από δανειολήπτες σε τιμές €1.000 ανά τετραγωνικό μέτρο για εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν απώλητα λόγω έλλειψης ζήτησης.

Είναι εμφανές ότι η αγορά ακινήτων έχει χωριστεί στα 2 παρουσιάζοντας μία ανορθόδοξη και κατά κάποιους σχιζοφρενική εικόνα. Από τη μια, βρίσκεται το πλασματικό μέρος που απευθύνεται στο ευκαιριακό ενδιαφέρον αλλοδαπών για απόκτηση διαβατηρίου.  Το μέρος αυτό έχει αναζωογονήσει την κατασκευαστική βιομηχανία και έχει συνδράμει στην προσωρινή ανάκαμψη της οικονομίας, παρόλο που τα πλείστα αυτά ακίνητα παραμένουν ακατοίκητα καθότι οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται στο εξωτερικό.  Από την άλλη, βρίσκεται η πραγματική αγορά η οποία χωλαίνει.  Η χαμηλή αγοραστική δύναμη των Κυπρίων δυσχεραίνει την αγορά υποθηκευμένων ακινήτων που εξασφαλίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία για τέταρτη συνεχή χρονιά κατέχουν παγκόσμια πρωτιά κυμαινόμενα πέραν του 46% του συνόλου και οδηγεί τις τράπεζες στο ξεπούλημα δανείων στα διεθνή γεράκια που καραδοκούν.

Το αποτέλεσμα της κοντόφθαλμης ευκαιριακής πολιτικής της κυβέρνησης θα είναι καταστροφικό.  Τεράστιο μέρος των περιουσιών των Κυπρίων περιέρχεται σταδιακά στα χέρια ξένων κερδοσκόπων, όπως έχει ήδη συμβεί και συνεχίζεται με την ιδιοκτησία των τραπεζών.  Ο τομέας ακινήτων θα μετατραπεί σταδιακά σε χρηματιστήριο με τους ξένους κερδοσκόπους να χειραγωγούν τις τιμές εκμεταλλευόμενοι τις βιωτικές ανάγκες των Κυπρίων κατοίκων.  Η δημογραφική εικόνα της χώρας θα συνεχίσει να αλλοιώνεται.  Η οικονομία θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν το 2013, με υπέρμετρο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, υπέρογκο και σπάταλο δημόσιο τομέα, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υψηλή διαφθορά  και υπερεξάρτηση στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών.  Μόνη διαφορά θα είναι ότι μεγάλο μέρος του πλούτου των Κυπρίων θα έχει ξεπουληθεί στους ξένους κερδοσκόπους.

Η μέχρι σήμερα πολιτική αντιμετώπισης των ΜΕΔ έχει αποτύχει. Η πώληση των ΜΕΔ στο εξωτερικό πρέπει να αποφευχθεί.  Τα ΜΕΔ πρέπει να κουρευτούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστούν βιώσιμα.  Η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει ένα ευφάνταστο σχέδιο φορολογικών κινήτρων για ουσιαστική επιδότηση του κουρέματος.

Η χώρα μας, όπως όλες οι οικονομίες,  χρειάζονται όραμα, στρατηγική και μικρά και σταθερά βήματα για υλοποίησή του.  Τα πυροτεχνήματα και οι αρπαχτές οδηγούν στην καταστροφή.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *