25 Μαρτίου 2017 Εορτάζουμε την εθνική παλιγγενεσία και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

25 Μαρτίου 2017 Εορτάζουμε την εθνική παλιγγενεσία και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Οι απανταχού Έλληνες εορτάζουμε σήμερα την αναγέννηση του ελληνικού έθνους μετά από τετρακόσια ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και συνάμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το άνοιγμα του κεφαλαίου της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.
 
Με πίστη στο Θεό, οι πρόγονοί μας επέλεξαν την εορτή της εξαγγελίας του κοσμοσωτήριου μηνύματος της ενανθρώπησης του Κυρίου για να ξεκινήσουν ένοπλο αγώνα για ελευθερία της πατρίδας από τον οθωμανικό ζυγό.

Δύο αιώνες μετά, το Ελληνικό έθνος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση από κάθε άποψη.  Πνευματική, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική.  Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος πλήττονται από πνευματική ξηρασία, κοινωνική ευτέλεια, οικονομική εξαθλίωση και πολιτισμικό ξεπεσμό. Η λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης έχει σαρώσει την πίστη, την αρετή, τη φιλοπατρία, τα ήθη και τα έθιμα και έχει σπείρει την φιλαργυρία, την φιληδονία, την φιλαυτία και τη διαφθορά.

Δύο αιώνες μετά, μεγάλο μέρος της Ελληνικής μεγαλονήσου βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή και η υπόλοιπη ελέγχεται έμμεσα από τον νέο-σουλτάνο Ερντογάν μέσω πολιτικών αντρίκελων του κυπριακού κομματικού κατεστημένου.   Η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος απειλούνται από τη παρανοϊκή νέο-οθωμανική συμπεριφορά της Τουρκίας ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέρχεται σταδιακά από τη ψευδαίσθηση του πιθανού συνεταιρισμού με αυτήν.

Τα διδάγματα της σημερινής εορτής οφείλουν να αγγίξουν τον κάθε Έλληνα φιλόπατρι.   Οι πρόγονοί μας δίδαξαν ότι η ελευθερία δεν αποκτάται με την αμαρτία, την καλοπέραση, την υποχωρητικότητα και τον ευσεβοποθισμό αλλά με αρετή και τόλμη. Τόσο η αρετή όσο και η τόλμη αποκτούνται με την πίστη στο Θεό.  Το Θεό που έθεσε τη Μητέρα του ως Υπέρμαχο Στρατηγό του Έθνους μας και βοηθό και σκεπαστή σε όλους ανεξαιρέτως του απελευθερωτικούς αγώνες.

Έχοντας αποτύχει για δεκαετίες ολόκληρες να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας με τις δικές μας ανθρώπινες δυνάμεις και το σύγχρονο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης, ας ανατρέξουμε στο πνεύμα των προγόνων μας που επανειλημμένα μέσω των αιώνων αποδείχτηκε σωτήριο τόσο για το Έθνος όσο και τις ψυχές τους και ας καλέσουμε την Υπέρμαχο Στρατηγό να θέσει τον αγώνα μας υπό την σκέπη της.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *