Μεγάλη Τεσσαρακοστή – Περίοδος μετανοίας

Μεγάλη Τεσσαρακοστή – Περίοδος μετανοίας

Η Ορθόδοξος Χριστιανική Εκκλησία όρισε την Μεγάλη Τεσσαρακοστή ως την κατ’ εξοχήν περίοδο του έτους κατά την οποία ο κάθε πιστός καλείται να αγωνιστεί πνευματικά και σωματικά ενάντια στα πάθη του, να αναγνωρίσει τα σφάλματα του, να μετανοήσει και να καλλιεργήσει τις αρετές του ώστε το κοσμοσωτήριο γεγονός της Ανάστασης του Θεανθρώπου να τον βρει αλλοιωμένο και  μεταμορφωμένο, έτοιμο να γευτεί την απόλυτη χαρά της Αναστάσεως.

Για πολλοστή συνεχόμενη χρονιά, η πατρίδα μας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία σε όλους τους τομείς.  Πνευματικά, εθνικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, υγειονομικά και όχι μόνο, ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα. 

Δυστυχώς, παρόμοια πορεία ακολουθεί και η οικουμένη όπου η νέα τάξη πραγμάτων ως λαίλαπα εξαφανίζει κάθε ηθικό, κάθε αγνό, κάθε φρόνιμο, κάθε φυσιολογικό, κάθε παραδοσιακό.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, εμείς οι Έλληνες Κύπριοι είμαστε αναπολόγητοι για την κατάντια μας. Έχουμε παραδώσει τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία και ετοιμαζόμαστε να υποτάξουμε και την υπόλοιπη με την ηττοπαθή νεοταξική συμπεριφορά μας, αγνοώντας την πολυχιλιετή ιστορία μας και τις θυσίες που μόλις πριν μερικές δεκαετίες έκαναν οι σύγχρονοι εθνομάρτυρες της ΕΟΚΑ και της Τουρκικής εισβολής.  Έχουμε πορωθεί πνευματικά από τη διαφθορά, την ανηθικότητα, την ηττοπάθεια, την φιλαυτία και την φιλαργυρία.  Έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια και την αγωνιστικότητά μας. Η ευτέλεια μας ως λαός έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που έχοντας θυσιάσει κάθε ιερό και όσιο στο βωμό του εξευμενισμού του βάρβαρου κατακτητή χωρίς αποτέλεσμα, τώρα εναποθέτουμε παρανοϊκά τη σωτηρία μας στις ορέξεις ενός αιμοσταγούς δικτάτορα νέο-οθωμανού σουλτάνου, καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου θα μεταμορφωθεί και θα μας ελεήσει.

Για εμάς στην ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ, η 16η Απριλίου 2017 είναι όντως μια μεγάλη ημέρα που αν την εκμεταλλευτούμε ορθά ως λαός, θα μας φέρει το ποθούμενο.  Είναι η εορτή των εορτών και η πανήγυρις των πανηγύρεων. Είναι η ημέρα κατά την οποία ο Αναστάς Θεός περιμένει να μας αποδώσει το ανάλογο έπαθλο του αγώνα μας.  Αντί λοιπόν να χασομερούμε εθελοτυφλώντας και αιθεροβατώντας τις επόμενες 50 μέρες, ας εντρυφήσουμε στα πνευματικά νοήματα των ημερών,  μετανοούντες για τα όσα κακά και αμαρτωλά έχουμε προκαλέσει στους εαυτούς μας, στους συνανθρώπους μας και στην πατρίδα μας.  Ας πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας και ας κάνουμε σύμμαχο τον Δημιουργό και Πατέρα που για τόσες χιλιάδες χρόνια κράτησε αυτό τον ιερό τόπο χριστιανικό και ελληνικό.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή που μόλις ξεκίνησε ας γίνει ορόσημο μετανοίας, αλλαγής νοοτροπίας και πορείας.  Ας αφήσουμε πίσω μας την διαφθορά, την ηττοπάθεια, τον εγωισμό, την φιλαυτία, την ιδιοτέλεια και την φιλαργυρία και ας ζωστούμε την τιμιότητα, την αγωνιστικότητα, την ταπείνωση, την φιλοπατρία, την φιλαλληλία, την ελεημοσύνη και τις άλλες αρετές.  Έτσι θα αναγεννηθούμε πνευματικά, θα καθαρίσουμε το νου και την καρδία μας, θα αποκτήσουμε αξιοπρέπεια, θα ποθήσουμε την αρετή και την ελευθερία, θα αποκτήσουμε αγωνιστικότητα και θα αξιωθούμε την απελευθέρωση, την ειρήνη και την ευημερία.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.