Κυπριακό – Σχέδιο Β

Κυπριακό – Σχέδιο Β

Στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει την πρόσφατη αυτοαναίρεσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προφασίστηκε τάχατες τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων και πολιτογράφησης 26.500 εποίκων.  Παρόλο που με το επιχείρημα του ο Πρόεδρος δεν έπεισε κανέναν εκτός από τους γνωστούς τυφλούς υποστηρικτές του, εν τούτοις επιβεβαίωσε, προφανώς άθελα του, την σημασία που έχει στη διαπραγμάτευση η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου.

Τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι υποστηρικτές του, όποτε βρεθούν σε επιχειρηματικό αδιέξοδο, επικαλούνται την απουσία Σχεδίου Β για να δικαιολογήσουν τις απαράδεκτες θέσεις τους.  Αντί να αντιληφθούν ότι το σοβαρότατο αυτό έλλειμα βαρύνει τους ιδίους ως εντολοδόχους διαχειριστές του εθνικού προβλήματος, επιρρίπτουν την ευθύνη στους άλλους.

Η σημασία του Σχεδίου Β επεκτείνεται πέραν της διαπραγματευτικής διεργασίας.  Αποτελεί σημαντικό εργαλείο σύγκρισης κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της οποιασδήποτε πρότασης τεθεί ενώπιον του λαού προς ψήφιση.  Ο οιοσδήποτε άνθρωπος κληθεί να αποφασίσει συνετά για οτιδήποτε σημαντικό, το πρώτο που θα προσμετρήσει είναι τις εναλλακτικές επιλογές του, ως μέτρο σύγκρισης.

Ο Πρόεδρος για άλλη μία φορά ψεύδεται λέγοντας ότι δεν υπάρχουν προτάσεις για εναλλακτικά σχέδια στρατηγικής.  Τέτοιες προτάσεις έχουν υποβληθεί δημοσίως από τουλάχιστο 4 ξεχωριστούς φορείς (ΠΝΟΗ Λαού, Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδης, Πανελλήνια Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού, Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο) και άλλες φαίνεται ότι έχουν κατατεθεί από κάποια κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο.  Αυτό που αληθεύει είναι ότι ο Πρόεδρος δεν θέλησε να αξιοποιήσει αυτές τις προτάσεις για να ετοιμάσει ένα επίσημο Σχέδιο Β.

Η απουσία επίσημου Σχεδίου Β βαρύνει θεσμικά τον Πρόεδρο, όμως ουσιαστικά βαρύνει ολόκληρο τον Κυπριακό λαό ο οποίος πληρώνει τα σφάλματα, τα ελλείματα, τις αδυναμίες, τις εμμονές και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του.  Γι’ αυτό, ο καθένας από εμάς έχει προσωπική και συλλογική ευθύνη.  Ιδιαίτερα τα πολιτικά κόμματα, η εκκλησία και τα λοιπά οργανωμένα σύνολα.

Αναγνωρίζοντας το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, η ΠΝΟΗ Λαού εγκαινιάζει σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 κύκλο δημόσιας διαβούλευσης για αντιμετώπιση του σοβαρότατου αυτού ελλείματος.  Η μέθοδος που έχει υιοθετηθεί είναι της ανοικτής συζήτησης με την παρουσία του κοινού και της ταυτόχρονης ζωντανής μετάδοσης από το διαδίκτυο, η οποία θα επιτρέπει την ανατροφοδότηση μέσω μηνυμάτων.  Στις συζητήσεις θα προσκαλούνται διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά ώστε να εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος πλουραλισμός. 

Οι συζητήσεις θα γίνονται στην ισόγεια αίθουσα του οικήματος της ΠΝΟΗΣ Λαού στην Λεωφόρο Στροβόλου 91 (έναντι του Δημαρχείου Στροβόλου) και θα μεταδίδονται ζωντανά από το κανάλι You-Tube της ΠΝΟΗΣ Λαού.

 Η πρώτη συζήτηση θα γίνει σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 μεταξύ 17.30 και 19.30 και θα συμμετάσχουν σε αυτή οι Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών και ο Αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης, πρώην Υπαρχηγός ΓΕΕΦ και Υπουργός Άμυνας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να αγκαλιάσουν με θέρμη αυτή την προσπάθεια και να συμβάλουν στην επιτυχία της για το κοινό καλό.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *