Ταφόπλακα και στο σκάνδαλο των πασσάλων της ΑΗΚ

Ταφόπλακα και στο σκάνδαλο των πασσάλων της ΑΗΚ

6 Οκτωβρίου 2016

Λευκωσία: Άλλο ένα σκάνδαλο κλείνει χωρίς  τιμωρηθούν οι ένοχοι. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση με τις 33.000 ακατάλληλους πασσάλους από την οποία η ΑΗΚ υπέστη ζημιές πέραν των €10 εκατ.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με επιστολή του στις 26/8/2016 προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ζήτησε τη διενέργεια δεύτερης ποινικής έρευνας σε σχέση με την υπόθεση (μιας και η πρώτη δεν διαπίστωσε οτιδήποτε το μεμπτό) προκειμένου να ελεχθούν ποινικά πράξεις και αποφάσεις πρώην και νυν διευθυντικών στελεχών της ΑΗΚ που θεωρήθηκαν ύποπτοι για δωροδοκία.

Συγκεκριμένα, ότι διέρρευσαν πληροφορίες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατακύρωσης του διαγωνισμού για την προμήθεια των πασσάλων.

Η απάντηση που δόθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι έγινε κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν μπορεί να διερευνηθεί καθώς έχουν παρέλθει 12 χρόνια από τα γεγονότα. Βάζοντας, έτσι, ταφόπλακα στην υπόθεση για την οποία η ΑΗΚ μετρά ακόμη και σήμερα τις ζημιές της.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2005 και εκτείνεται μέχρι και το 2008. Χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική εταιρεία Κ.Ν.C. ΑΕ (πρώην ΒΕΞ Δράμας) προμήθευσε την ΑΗΚ με περίπου 33.000 ακατάλληλους ξύλινους πασσάλους.

Ειδικότερα, στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής καθιστά ύποπτους για δωροδοκία δύο από τους πέντε, τότε, εμπλεκόμενους διευθυντές της ΑΗΚ, οι οποίοι φέρονται να έκαναν πλάτες στην προμηθεύτρια εταιρεία με τους ακατάλληλους πασσάλους, ενώ καταγράφονται στην έκθεση μια σειρά αποφάσεων και ενεργειών τους που δημιουργούν, αν μη τι άλλο, εύλογα ερωτήματα για τους λόγους που δεν προστάτευσαν τα συμφέροντα της ΑΗΚ.

Σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Ελεγκτή, ενώ οι δυο τους είχαν διαπιστώσει έγκαιρα τα σοβαρά προβλήματα με τους πασσάλους, εντούτοις δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες διασφάλισης των συμφερόντων της ΑΗΚ με την κατάσχεση της εγγυητικής από την προμηθεύτρια εταιρεία. Μέσα από την έκθεση συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι εν λόγω διευθυντές της ΑΗΚ, που κατονομάζονται, ενδεχομένως να δωροδοκήθηκαν. 
Στην επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ημερ. 14/9/2017 (βλέπε φωτοαντίγραφο), ο Γενικός Εισαγγελέας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε ό,τι αφορά τη θέση ότι υπήρξε διαρροή πληροφοριών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης του διαγωνισμού, συμφωνούμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, ούτε όμως να διερευνηθεί περαιτέρω, εφόσον δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου σε σχέση με το θέμα αυτό, ούτε μπορεί η Αστυνομία, ελλείψει συγκεκριμένης μαρτυρίας, 12 χρόνια μετά τα γεγονότα, να ανακαλύψει ποιος/ ποιοι και με ποιο τρόπο διέρρευσαν πληροφορίες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατακύρωσης του διαγωνισμού». 
Από τη διοικητική έρευνα που διενεργήθηκε στην ΑΗΚ από τον τέως γενικό διευθυντή του Οργανισμού, Στέλιο Στυλιανού, προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες εναντίον πέντε διευθυντικών στελεχών της ΑΗΚ. Οι τέσσερις πρόλαβαν και αφυπηρέτησαν πριν την έναρξη της έρευνας. Ως εκ τούτου, πειθαρχική έρευνα διενεργήθηκε μόνο για ένα διευθυντικό στέλεχος, τότε υφιστάμενος των υπολοίπων, ο οποίος και αθωώθηκε μιας και ήταν ο «τελευταίος τροχός της άμαξας» και εκτελούσε απλώς τις οδηγίες των τότε προϊσταμένων του.  Ανοικτό το θέμα στη Βουλή Μπορεί η ποινική πτυχή του θέματος να έκλεισε, ωστόσο, η εν λόγω υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξετάζει τις πολιτικές ευθύνες.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στάλθηκε από την ΑΗΚ όλη η αλληλογραφία που είχε ο Οργανισμός με την ελληνική προμηθεύτρια εταιρεία Κ.Ν.C. ΑΕ (πρώην ΒΕΞ Δράμας), η οποία διά του δικηγόρου της και τότε βουλευτή Ιωνά Νικολάου, διαμαρτυρόταν γιατί αποκλείστηκε από τον εν λόγω διαγωνισμό, για να δικαιωθεί ακολούθως στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα για την ΑΗΚ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εναντίον της πρώην ΒΕΞ Δράμας όσο και του ιδιοκτήτη της, Κυριάκου Χαρακίδη, ο οποίος κατά τον επίμαχο χρόνο ήταν πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, η ΑΗΚ καταχώρησε αγωγή με την οποία διεκδικεί συνολικές αποζημιώσεις ύψους €25 εκατ. 

Προσπάθεια κουκουλώματος βλέπουν οι Οικολόγοι

“Κάποιοι προσπαθούν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο των πασσάλων της ΑΗΚ. Δεν θα τους αφήσουμε να τα καταφέρουν”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι, τονίζοντας ότι η ΑΗΚ υπέστη ζημιές πέραν των €10 εκατ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με επιστολή του στις 26/8/2016 προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ζήτησε τη διενέργεια δεύτερης ποινικής έρευνας σε σχέση με την υπόθεση, προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά πράξεις και αποφάσεις πρώην και νυν διευθυντικών στελεχών της ΑΗΚ που θεωρήθηκαν ύποπτοι για δωροδοκία.

Η απάντηση που δόθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι έγινε κάτι τέτοιο, ωστόσο δε μπορεί να διερευνηθεί καθώς έχουν παρέλθει 12 χρόνια από τα γεγονότα.

“Μπορεί κάποιοι να θέλουν να κλείσει η υπόθεση, αλλά ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που αναδείξαμε το σκάνδαλο θα επιμείνουμε μέχρι να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι που ζημίωσαν την ΑΗΚ”, αναφέρουν οι Οικολόγοι, επισημαίνοντας ότι αναμένουν πως σύντομα το θέμα θα βρεθεί ξανά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ώστε να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες.

Σε ό,τι αφορά το ποινικό κομμάτι οι Οικολόγοι καλόυν τον Γενικό Εισαγγελέα να μην κλείσει έτσι εύκολα τον φάκελο δίνοντας συγχωροχάρτι στους υπαίτιους. “Τον καλούμε να προχωρήσει την υπόθεση για αναζητήσει των αστικών ευθυνών από τους υπευθύνους”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Έτσι έκλεισε και το LEFCO
Με πανομοιότυπο τρόπο έκλεισε πρόσφατα ένα δεύτερο, εξίσου μεγάλο σκάνδαλο, που αφορούσε τον σκανδαλώδη χειρισμό της σύμβασης αγοράς του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, γνωστό ως έργο LEFCO. Παρά τις ξεκάθαρες ευθύνες που αποδίδονται στο πόρισμα, μέσα από το οποίο αποκαλύπτονται οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου, εντούτοις, ουδείς τιμωρήθηκε και σ’ αυτή την περίπτωση.

Στο πόρισμα της, η ερευνώσα λειτουργός Ηλιάνα Τόφα-Χριστίδου, ανώτερη εκτελεστική μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, επέρριψε ευθύνες σε ανώτατα στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και της ΑΤΗΚ, τα οποία επέμεναν στην εγκατάσταση του συστήματος παρόλο που κρίθηκε ακατάλληλο.

Μάλιστα, η επιμονή τους ήταν σε τέτοιο βαθμό, που διενεργούνταν επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι αποδοχής του συστήματος επί τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008 μέχρι το 2012. Τα λεφτά ήταν πάρα πολλά, με τη σύμβαση για την αγορά και την εγκατάσταση του συστήματος LEFCO να αγγίζει τα €20 εκατ.

Ο τέως υπουργός Συγκοινωνιών, μ. Τάσος Μητσόπουλος, αναφέρθηκε δημόσια σε κάποιους που πήραν μίζες από την εν λόγω υπόθεση.

Η ποινική έρευνα δεν κατέληξε σε διώξεις, διότι, όπως αποφάνθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, «από τη μαρτυρία απουσιάζει το στοιχείο της πρόθεσης καταδολίευσης».

Οι εμπλεκόμενοι δεν λογοδότησαν ούτε πειθαρχικά, καθώς και αυτοί πρόλαβαν και αφυπηρέτησαν. Το δημόσιο υπέστη ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από την εν λόγω υπόθεση, καθώς πέραν από την ενοικίαση των κτηρίων και τη μεταφορά του συστήματος για εγκατάσταση, που στοίχισαν πέραν των €2 εκατ., σπαταλήθηκαν χιλιάδες ανθρωποώρες στις επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες δοκιμές που γινόντουσαν για χρόνια, επειδή κάποιοι επεδίωκαν με το έτσι θέλω να γίνει η αποδοχή του συστήματος, αξίας €20 εκατ.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *