Επέτειος ίδρυσης Κυπριακής Δημοκρατίας

Επέτειος ίδρυσης Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί την μέγιστη κατάκτηση του κυπριακού λαού και το μεγαλύτερο του όπλο στον αγώνα για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Οι διαδοχικές κυπριακές κυβερνήσεις των τελευταίων  δεκαετιών κατάφεραν, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, να συνδράμουν στην άμεση και έμμεση υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Αυτό επήλθε ως φυσικό επακόλουθο της απουσίας ορθού στρατηγικού σχεδιασμού σε όλους τους τομείς. Στο κυπριακό, στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στην ενέργεια, στην εσωτερική διακυβέρνηση.  Το Κυπριακό περιπλέκεται όλο και περισσότερο, η οικονομία διολισθαίνει στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, η ποιότητα ζωής σύμφωνα με τους διεθνείς δείκτες κατάταξης επιδεινώνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς, η διαφθορά ανθεί, οι παγκόσμιες επιδόσεις των μαθητών μας είναι άθλιες, η υγεία βρίσκεται στον αναπνευστήρα και το δημοκρατικό πολίτευμα απαξιώνεται από μεγάλο ποσοστό των πολιτών.

Οι συνεχείς παταγώδεις αποτυχίες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος τα τελευταία 40 χρόνια με βάση την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενός μοντέλου χωρίς προηγούμενο, το οποίο καταπατεί  τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έχουν αποδείξει περίτρανα ότι το επιδιωκόμενο είναι ανέφικτο.  Τυχόν συνέχιση στην ίδια πορεία θα ροκανίσει ακόμη περισσότερο το χρόνο και θα εμπεδώσει ακόμη περισσότερο τα τετελεσμένα της κατοχής, κάτι που επιδιώκει ξεκάθαρα η Τουρκία.   Η πρόσφατη έξαρση των κινήσεων προσάρτησης των κατεχομένων εδαφών είναι απόδειξη των σχεδιασμών της Τουρκίας.

Η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ πιστεύει ότι επιβάλλεται η άμεση χάραξη στρατηγικής σε όλους τους τομείς.  Αυτή μπορεί να γίνει μόνο με την πολιτική ανανέωση και την εξάρθρωση του διεφθαρμένου πολιτικού κατεστημένου της χώρας. 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *