Οι προκλήσεις της νέας Βουλής

Οι προκλήσεις της νέας Βουλής

Οι τελευταίες 10 μέρες που μεσολάβησαν από τις βουλευτικές εκλογές μέχρι και την  πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ήταν ενδεικτικές του τι έπεται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Το παλαιοκομματικό κατεστημένο έτριξε τα δόντια του στην λαϊκή αντίδραση που εκφράστηκε μέσω των βουλευτικών εκλογών οδηγώντας πέραν του ενός τρίτου του εκλογικού σώματος στην αποχή.   Ανακυκλώθηκε, ελίχθηκε, προσποιήθηκε, συσπειρώθηκε και έδρασε και πάλιν με επιτυχία αποδεικνύοντας ότι δύσκολα θα ξεριζωθεί.

Οι προκλήσεις της νέας Βουλής είναι πολλές και μεγάλες.  

Το δημοκρατικό πολίτευμα έχει διαβρωθεί σημαντικά από την ολιγαρχική νοοτροπία των μεγάλων κομμάτων και την απαξίωση των πολιτών η οποία, με τις πρακτικές των τελευταίων 10 ημερών, εντείνεται.   Η συμμετοχικότητα ατονεί και η αποχή των πολιτών προβλέπεται να παγιωθεί και να αυξηθεί, αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησής της, όπως η υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας, η οικονομική ενθάρρυνση της εξάσκησης του εκλογικού δικαιώματος και η ενθάρρυνση εισόδου νέων προσώπων και σχηματισμών στην πολιτική.

Ο εκσυγχρονισμός των λειτουργικών διαδικασιών της Βουλής και η αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας των βουλευτών είναι άκρως επιβεβλημένη ώστε να ανατραπεί η φθίνουσα φήμη του σώματος.

Η διαφθορά δεν πρόκειται να κατασταλεί αν δεν νομοθετηθεί η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, η ίδρυση ανεξάρτητου φορέα πάταξης της διαφθοράς και αν δεν εκσυγχρονιστεί ο ποινικός κώδικας .

Η αποδόμηση του κοινωνικού ιστού θα συνεχιστεί αν δεν μπουν φραγμοί στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και δεν ψηφιστούν νόμοι που να προστατεύουν και να αναδεικνύουν την παράδοση του λαού μας και να προφυλάσσουν την οικονομική αφαίμαξη του λαού.

Το θείο δώρο των υδρογονανθράκων θα εξανεμιστεί προς το συμφέρον των ντόπιων και ξένων ολιγαρχών αν δεν ψηφιστεί άμεσα νομοθεσία για κατοχύρωση της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης τους προς όφελος του λαού.

 Το κυπριακό προβλέπεται να συνεχίσει να διολισθαίνει με την Κυπριακή Δημοκρατία  να υφίσταται περαιτέρω πλήγματα από την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την εμμονή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών και των κομμάτων να παραμένει προσκολλημένη στην Αγγλοαμερικανική επιρροή.

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί.

Η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ καλεί τους πολίτες να επαγρυπνούν γιατί έρχονται πολύ δύσκολες μέρες.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *