Τα €3,6 δις που βούλιαξαν τις κυπριακές τράπεζες

Τα €3,6 δις που βούλιαξαν τις κυπριακές τράπεζες

———————————————————————————————————————————

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

————————————————————————————————————————————–

2016-1

17 Φεβρουαρίου 2016

Τα €3,6 δις που  βούλιαξαν τις κυπριακές τράπεζες 

και έσωσαν την Τράπεζα Πειραιώς  

Η χαριστική βολή στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δόθηκε με το  ξεπούλημα των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς προξενώντας ζημιά €3,6 δις.  Η ενέργεια αυτή αποσύνδεσε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από το Ελλαδικό, εξάλειψε τη συστημικότητα των Κυπριακών τραπεζών με το ευρωσύστημα  η οποία θωράκιζε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και άνοιξε το δρόμο για το κούρεμα καταθέσεων.  

Έγγραφα και άλλα τεκμήρια που παρουσιάζονται από την ΠΝΟΗ Διαφάνειας τεκμηριώνουν τα ακόλουθα συνταρακτικά στοιχεία:

  1. Η πώληση σχεδιάστηκε πολλούς μήνες πριν καθότι κρίθηκε επιβεβλημένη για προστασία του Ελλαδικού τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της ευρωζώνης από το επιδιωκόμενο κούρεμα καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών.
  2. Οι όροι πώλησης συμφωνήθηκαν μεταξύ της ΤΡΟΙΚΑ (κλιμάκιο Ελλάδας και κλιμάκιο Κύπρου) την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. 
  3. Τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας ήταν αντίθετα στην πώληση με τους όρους που συμφωνήθηκαν.
  4. Η εξουσία διαχείρισης του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών από την Αρχή Εξυγίανσης δόθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων με προμνημονιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 18 Νοεμβρίου 2012.
  5. Κατά τον χρόνο της πώλησης, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν αφερέγγυα αφού χρειαζόταν πρόσθετα κεφάλαια ύψους €2,5 δις. Με την πράξη αυτή σώθηκε κυριολεκτικά εν ριπή οφθαλμού αφού βρέθηκε με €1δις πλεόνασμα. 
  6. Η Τράπεζα Πειραιώς αναγνώρισε επίσημα στις οικονομικές καταστάσεις της για το 2013 κέρδος από την αγορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών Τραπεζών ύψους €3,6 δις. 
  7. Συντονιστής της προσπάθειας ήταν ο Φοίβος Αθανασίου, πρώην νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς που μεταπήδησε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Ο κύριος αυτός είναι το πρόσωπο που σύνταξε το νομοσχέδιο περί εξυγίανσης τραπεζικών ιδρυμάτων και το νομοσχέδιο για το κούρεμα καταθέσεων που ενέκρινε η Κυπριακή Βουλή. 
  8. Μεγαλομέτοχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς ήταν ο Μιχάλης Σάλας.
  9. Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν ο Προβόπουλος, πρώην ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς.
  10. Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν ο Πανίκος Δημητριάδης ο οποίος διορίστηκε από τον πρώην Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό από τον νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Η εγκληματική αυτή ενέργεια που διέλυσε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, επέφερε τεράστιες ζημιές στους μετόχους και καταθέτες των κυπριακών τραπεζών και έσυρε την Κυπριακή οικονομία σε βαθύτατη κρίση συνεχίζει να καλύπτεται από πέπλο συσκότισης. 

Ο λαός απαιτεί να μάθει ποιοι και πως αισχροκέρδησαν εις βάρος του σε αυτή την επαίσχυντη πράξη, πέραν της Τράπεζας Πειραιώς και ποιοι και γιατί τους συγκαλύπτουν.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *