Συμπεράσματα από τις επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων των 5 μονίμων μελών του ΣΑ

Συμπεράσματα από τις επισκέψεις κορυφαίων αξιωματούχων των 5 μονίμων μελών του ΣΑ

Τον τελευταίο μήνα επισκέφθηκαν την χώρα μας οι Υπουργοί Εξωτερικών των 4 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας.  Τα προγράμματα των επισκέψεων τους και οι δηλώσεις τους ήταν αντιπροσωπευτικές των διαχρονικών τους  θέσεων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΟΙ ΥΠΕΞ της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας αγνόησαν παντελώς το κατοχικό καθεστώς, ο καθένας με το δικό του τρόπο, σεβόμενοι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.   Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Αγγλίας κράτησαν τις γνωστές «ισορροπίες» και συνάντησαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο ούτω καλούμενο «Προεδρικό Μέγαρο» στη Λευκωσία, υποσκάπτοντας ουσιαστικά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι με την στάση του, υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία.  Η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από το σύνδρομο της υποτέλειας στον Αγγλοαμερικανικό παράγοντα, να ανδρώσει το ανάστημά της και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαιτώντας τον ελάχιστο σεβασμό από  τους τάχα εγγυητές και στρατηγικούς εταίρους της.   Ανοχή ενεργειών όπως αυτές των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Αγγλίας αλλά και παρομοίων  από αξιωματούχους του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών και οργανισμών πρέπει να αποτρέπονται καθότι δίνουν υπόσταση στο παράνομο κατοχικό καθεστώς και αποδομούν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η στάση των 3 από τα 5 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αποτελέσει πυλώνα για αλλαγή τακτικής σε ότι αφορά την διαχείριση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος. 

Η ΠΝΟΗ Λαού υποστηρίζει ότι η πιο πάνω αλλαγή τακτικής θα πρέπει να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για αντιμετώπιση της κατοχής και του Τουρκικών στρατηγικών επιδιώξεων για την Κύπρο και επομένως μόνιμη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *