Πήρε σειρά ο Συνεργατισμός

Πήρε σειρά ο Συνεργατισμός

Μετά την πτώχευση της Λαϊκής και το ξεπούλημα της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής σε ξένους επενδυτές, σειρά έχει πάρει ο Συνεργατισμός.

Με μία απόφαση που θυμίζει αυτή της Λαϊκής Τράπεζας  του Ιουνίου 2012 που επέφερε στο κράτος άμεση ζημιά ύψους  €1,8 δις και οδήγησε στην κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος με τις γνωστές τεράστιες επιπτώσεις, η Βουλή ενέκρινε προχθές την στήριξη του Συνεργατισμού με €175 εκ. ανεβάζοντας το σύνολο της κρατικής στήριξης στα €1,7 δις.  Οι ομοιότητες των δύο περιπτώσεων είναι πολλές, με δύο να δεσπόζουν.  Πρώτον, η επένδυση του κράτους έγινε χωρίς να μελετηθούν εις βάθος τα δεδομένα.  Δεύτερον, της κρατικής στήριξης είχε προηγηθεί κακοδιαχείριση της τράπεζας από στελέχη που προσλήφθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες και απαράδεκτα ευνοϊκούς όρους εργοδότησης.

Με το διάταγμα για αποκρατικοποίηση του Συνεργατισμού έχει τροχοδρομηθεί η τελευταία πράξη του έργου για αποξένωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος  και έλεγχό του από ξένους επενδυτές.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα χρηματοδοτήσει ο Συνεργατισμός τις πιθανές μελλοντικές κεφαλαιουχικές του ανάγκες.  Αν την δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άντληση κεφαλαίων από το χρηματιστήριο, τότε ή θα ξεπουληθεί σε ξένους επενδυτές ή θα επωμιστούν το βάρος οι καταθέτες.  Η ιστορία απλώς θα έχει επαναληφθεί.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *