Ευτυχώς που υπάρχουν άλλοι

Ευτυχώς που υπάρχουν άλλοι

Οι διαδοχικές επισκέψεις των κυρίων Λαβρώφ και Κέρυ ήταν αντιπροσωπευτικές των διαχρονικών θέσεων των χωρών τους απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ρωσία αποτελεί διαχρονικά πιστό σύμμαχο και συνεργάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Τόσο το πρόγραμμα των επαφών του κ Λαβρώφ όσο και το περιεχόμενο των δηλώσεών του ήταν ουσιαστικό και περιεκτικό.  Η επίσημη επίσκεψή του και η στάση του έναντι του κατοχικού καθεστώτος αναβάθμισε την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι θέσεις του περί εγγυήσεων και χρονοδιαγραμμάτων δεν θα μπορούσαν να ήσαν καλύτερες.

Οι ΗΠΑ βλέπουν διαχρονικά την Κυπριακή Δημοκρατία ως αντίτιμο εξευμενισμού της Τουρκίας.  Οι ολιγόλεπτες συναντήσεις του κ. Κέρυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και των Τουρκοκύπριο ηγέτη έδειξαν ότι η ουσία δεν ενδιαφέρει.  Η δε επίσκεψή του στο γραφείο του εγκάθετου του Αττίλα στα κατεχόμενα υπέσκαψε για άλλη μία φορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το λυπηρό είναι ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί ούτε την διαχρονική στάση της Ρωσίας ούτε και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα τα οποία έχουν περιθωριοποιήσει την Τουρκία έναντι των γειτονικών χωρών και την έχουν ξεσκεπάσει στα μάτια των παραδοσιακών συμμάχων και φίλων της και ταυτόχρονα έχουν αναβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε σοβαρό ενεργειακό περιφερειακό παίκτη.

Το ευχάριστο είναι ότι τόσο η Ρωσία όσο και το Ισραήλ και η Αίγυπτος μας παρασύρουν στην διεκδίκηση των συμφερόντων μας επειδή αυτά τυγχάνει να ταυτίζονται με τα δικά τους.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *