Έκθεση «Κόλαφος» για τον Πανίκο Δημητριάδη

Έκθεση «Κόλαφος» για τον Πανίκο Δημητριάδη

16 Οκτωβρίου 2015

Πραγματικός κόλαφος και ικανό εργαλείο για να κινηθούν ποινικές διαδικασίες, αποτελεί η απόρρητη έκθεση, Νοεμβρίου 2013, για την στάση του Πανίκου Δημητριάδη στην επιλογή του οίκου Alvarez & Marsal, και την πληρωμή αμοιβής εκατομμυρίων με βάση ποσοστό στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μέσα στο πόρισμα 59 σελίδων, αποκαλύπτεται η στρατηγική που ακολούθησε για να περάσει την εξ υπαρχής απόφαση του για πληρωμή recapitalization fee ή success fee στην A&M.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι ιδιαιτέρως αυστηρή, αφού μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

«Αγνόησε τη νομική γνωμάτευση στο προσχέδιο συμφωνίας για καθαρή εξαίρεση του bail in, έφερε στο ΔΣ την εισήγηση της Α&Μ για recapitalization fee με μια συμφωνία που ήταν ουσιαστικά άκυρη και το γνώριζε, απόκρυψε μέχρι τέλους της συμφωνία την οποία εφάρμοζε για μήνες, είχε εισηγηθεί το ποσό των €4.75 εκ. προς το ΔΣ και ενώ είχε δοθεί οδηγία για νομική γνωμάτευση, πριν την έκδοση της παρότρυνε μέλη του ΔΣ να διαπραγματευτούν ένα ποσό με την Α&Μ».

Σύμφωνα με την Επιτροπή  από τα γεγονότα προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα για την όλη στάση του Διοικητή, διότι, όπως αναφέρει:   

·   Προσπάθησε με τις πράξεις του να εκμαιεύσει απόφαση από το ΔΣ να καταβάλει σημαντικό ποσό στην Α&Μ το οποίο με βάση τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου δεν δικαιούταν 

·   Αν το ΔΣ για οποιονδήποτε λόγο έβρισκε με βάση τις παραστάσεις που έγιναν, την μείωση του success fee από €11 εκ. σε €4.75 εκ. ικανοποιητική θα μπορούσε να προχωρήσει με την πληρωμή εκατομμυρίων, χωρίς ουσιαστικά να μάθει ποτέ για την ισχύουσα πρώτη συμφωνία.

Είναι από τα βασικά σημεία της και έρχεται επισήμως να επιβεβαιώσει τα όσα εδώ και χρόνια καταγγέλλονται.

 «Ο Διοικητής έκανε μια συμφωνία με μια εταιρεία που είχε τεράστια σύγκρουση συμφερόντων. Η συμφωνία για αν κεφαλαιοποίηση συμπεριλάμβανε και την ανάγκη αποξένωσης των παραρτημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα. Η Α&Μ διαπραγματεύτηκε την πώληση στην Τράπεζα Πειραιώς. Όσο πιο χαμηλή ήταν η τιμή πώλησης τόσο μεγαλύτερο θα ήταν το κούρεμα και τόσο περισσότερο το recapitalization fee που θα διεκδικούσε».

Τα δε συμπεράσματα της έκθεσης είναι κυριολεκτικά καταπέλτης για τον Πανίκο Δημητριάδη, αφού διαπιστώνονται:     

·   Η απόκρυψη συμφωνιών και στοιχείων 

·  Η παραπλάνηση του Δ.Σ  

·   Η παρουσίαση άκυρης συμφωνίας στη θέση της ισχύουσας για λήψη αποφάσεων και πιθανής έγκρισης πληρωμής εκατομμυρίων  

·   Οι δαπάνες ποσών εκτός προϋπολογισμού και χωρίς την έγκριση του ΔΣ  

·   Η υπογραφή συμφωνίας για success fee σε ένα γεγονός που ήδη έχει συμβεί  

·   Η σύναψη συμφωνιών με συγκρουόμενα συμφέροντα  

·   Η μη παραχώρηση αναλύσεων και στοιχείων όταν ζητούνται από το ΔΣ 

·   Η ταύτιση με συμφέροντα εταιρείας παρά με τα συμφέροντα της ΚΤΚ  

·   Οι παραβιάσεις αποφάσεων του Δ.Σ  

·   Η συστηματική κατακύρωση εργασιών σε μία και μόνο εταιρεία χωρίς προσφορές και διαδικασίες   ·   Η υπογραφή διπλών συμφωνιών 

·   Η προχρονολόγηση συμφωνιών 

· Η παραγνώριση/παράκαμψη του ΔΣ   

Ο κ. Δημητριάδης εγκατέλειψε τη θέση του, 4 μήνες μετά την έκδοση του πορίσματος, έναντι παχυλής αμοιβής και παίρνοντας, κατά που λένε οι πληροφορίες, διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διωχθεί ποινικά.

Πηγή: SIGMALIVE

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *