Καμπανάκι εισαγγελέα για πολιτικό χρήμα

Καμπανάκι εισαγγελέα για πολιτικό χρήμα

6 Αυγούστου 2015

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στη βουλή ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης για την αναβολή της ψήφισης του νομοσχέδιου για τη χρηματοδότηση και τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων.

Υποδεικνύει πως η μη ψήφιση του νομοσχέδιου αφήνει πολιτικά εκτεθειμένη την Κύπρο και εκπέμπει αρνητική εικόνα προς το συμβούλιο της Ευρώπης.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τονίζει πως η μη ψήφιση του νομοσχέδιου πριν το κλείσιμο του κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πορεία υλοποίησης των εκκρεμούντων συστάσεων της Greco, επισημαίνοντας πως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί σύντομα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίσει η Κύπρος να βρίσκεται σε καθεστώς μη συμμόρφωσης και μετά τη εξέταση της νέας έκθεσης που αναμένεται να διενεργηθεί τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, στις24 Μαρτίου άρχισε η συζήτηση του νομοσχέδιου η οποία συνεχίστηκε μέχρι τις 3 Ιουλίου, με σκοπό να ψηφιστεί στην τελευταία προγραμματισμένη συνεδρία της ολομέλειας της βουλής στις 9 Ιουλίου.

Μάλιστα είχαν συγκληθεί σε έκτακτες συνεδρίες της επιτροπής και είχε διαμορφωθεί τελικό κείμενο επί του οποίου όλοι οι εμπλεκόμενοι στις 7 Ιουλίου, κλήθηκαν να υποβάλουν τα σχόλια τους.

Ωστόσο, τονίζει, στις 7 Ιουλίου η σύσκεψη των αρχηγών δεν κατέληξε σε συμφωνία αναφορικά με το τελικό κείμενο, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ψήφιση του νομοσχέδιου.

Η πιο πάνω εξέλιξη, υποδεικνύει ο κ. Κληρίδης, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πορεία υλοποίησης των συστάσεων της Greco που εκκρεμούν.

Ως γνωστό, σκόπελο για να οδηγηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στην ολομέλεια αποτέλεσε τροπολογία του ΔΗΣΥ για την κατανομή ολόκληρης της κρατικής χορηγίας αναλογικά, γεγονός που τίναξε στον αέρα η συναίνεση που υπήρξε στην κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών.

Βάσει της τροπολογίας του ΔΗΣΥ, η κατανομή ολόκληρης της κρατικής χορηγίας θα πρέπει να παραχωρείται αναλογικά, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων βάσει των τελευταίων ποσοστών των κομμάτων που έλαβαν τις βουλευτικές εκλογές. 

Σήμερα το 22% της κρατικής χορηγίας κατανέμεται ισόποσα στα κόμματα και το υπόλοιπο 78% ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. 

Πάντως βουλευτές της επιτροπής θεσμών είχαν εκφράσει την άποψη πως με το τελικό κείμενο του νομοσχέδιου, όπως αυτό διαμορφώθηκε, η κυπριακή Δημοκρατία θα συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της επιτροπής του συμβουλίου της Ευρώπης Greco.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο απαγορεύονται ρητώς όλες οι ανώνυμες εισφορές προς τα κόμματα. 

Με το νομοσχέδιο θα επιτρέπονται οι επώνυμες εισφορές μέχρι €50 χιλ. ενώ κάθε κόμμα μέχρι την 31η Μαρτίου έχει την υποχρέωση να δημοσιοποιεί στην ιστοσελίδα του όλες τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς και τα ονόματα όσων έχουν εισφέρει ποσό άνω των €500. 

Για εισφορές κάτω €500, τα κόμματα θα αναρτούν τα ονόματα των εισφορέων. 

Σε περίπτωση μη ανάρτησης από τα κόμματα των εισφορών, θα τους επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο το οποίο θα είναι τριπλάσιο του ποσού το οποίο έχουν λάβει τα κόμματα από εισφορές και το οποίο δεν δημοσιοποίησαν. 

Για τους συνδεδεμένους οργανισμούς με τα κόμματα όπως είναι αγροτικές και γυναικείες οργανώσεις και φοιτητικές παρατάξεις, όσοι από αυτούς λαμβάνουν κρατική χορηγία θα υπόκεινται στον έλεγχο του γενικό ελεγκτή. 

Επίσης απαγορεύεται η επιχορήγηση εκδηλώσεων από δημόσιους οργανισμούς με εξαίρεση τον οργανισμό νεολαίας Κύπρου. 

Παράλληλα όποιο κόμμα παραβιάζει τον νόμο για κάθε αδίκημα που θα διαπράττει θα του επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο €20 χιλ.

Πηγή: STOCKWATCH

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *