Δεκαπέντε ύποπτοι για τα αποχετευτικά Λευκωσίας – Λάρνακας

Δεκαπέντε ύποπτοι για τα αποχετευτικά Λευκωσίας – Λάρνακας

4 Ιουνίου 2015

Λευκωσία: Ονόματα δεκαπέντε προσώπων δόθηκαν στην Αστυνομία ως ύποπτα για διερευνώμενες υποθέσεις των αποχετευτικών Λευκωσίας και Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα η Αστυνομία άρχισε ήδη ανακρίσεις.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δέκα από τα άτομα τα οποία τελούν υπό έρευνα εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν για το αποχετευτικό Λευκωσίας και οι άλλοι πέντε με το αποχετευτικό Λάρνακας.

Ανάμεσα στους πρώτους από τους οποίους έλαβε καταθέσεις η Αστυνομία είναι και ο Ανδρέας Χασαπόπουλος, ανώτερο στέλεχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο οποίος είχε ασχοληθεί επίσης και με το σκάνδαλο του αποχετευτικού της Πάφου.
Για το αποχετευτικό της Λευκωσίας οι ανακριτές εξετάζουν φιλικούς διακανονισμούς του ΣΑΛ με εργολάβους και κατά πόσον αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα να επωφεληθούν εργολάβοι εις βάρος του Συμβουλίου. Εξετάζονται επίσης ύποπτες συναλλαγές εργολάβων με πρώην στέλεχος του ΣΑΛ. Παράλληλα θα εξεταστεί πιθανή υπόθεση πλαστογραφίας. Στο πλαίσιο των ερευνών, εκτός από τους εργολάβους και πρώην στελέχη του ΣΑΛ, θα εξεταστούν επίσης ενέργειες νυν και τέως κρατικών λειτουργών.
Για το αποχετευτικό της Λευκωσίας δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη προκαταρκτικές εξετάσεις που αφορούν απευθείας αναθέσεις ασφαλτικών εργασιών. 
Όσον αφορά στο αποχετευτικό Λάρνακας, εξετάζονται κυρίως υποθέσεις ανάθεσης συμβολαίων, αν δηλαδή ακολουθούνταν οι νενομισμένες διαδικασίες  καθώς επίσης και υποθέσεις που αφορούν στην εκτέλεση έργων του αποχετευτικού.
Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», δόθηκαν οδηγίες όπως διερευνηθεί σχολαστικά και ο ρόλος των εργολάβων στις υποθέσεις που εντοπίστηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία και οι οποίες κρίθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Στο πλαίσιο των ερευνών θα ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ατόμων τα οποία με βάση προκαταρκτικές εξετάσεις δεν αποκλείεται να είχαν ύποπτες δοσοληψίες. Παράλληλα, αναμένεται να εξεταστεί κατά πόσον ορισμένοι ανταποκρίθηκαν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις με βάση τα χρήματα που φαίνεται να διακίνησαν.
Οι Αρχές αναμένεται επίσης να εξετάσουν κατά πόσον φαίνεται σύνδεση οποιουδήποτε  υπό διερεύνηση προσώπου με εργολάβους.
Όσον αφορά στους κρατικούς λειτουργούς των οποίων η όλη συμπεριφορά ελέγχεται, θα εξεταστεί κατά πόσο σε κάποιες περιπτώσεις έκλεισαν τα μάτια, κάτι το οποίο ευνόησε είτε εργολάβους είτε και μεμονωμένα πρόσωπα.
Στο μικροσκόπιο των ερευνών θα τεθεί και έγγραφο που εξεδόθη από κρατική υπηρεσία. Θα εξεταστεί αν αυτό δόθηκε παράτυπα και αν υπήρχε σκοπιμότητα.
Όσον αφορά στο αποχετευτικό της Λευκωσίας, ο Γενικός Ελεγκτής είχε διαπιστώσει ενδεχόμενη κακοδιαχείριση σε συμβόλαιο καθώς και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε αποστείλει στις 30 Μαρτίου επιστολή με την οποίαν υποδείκνυε, πως ενώ το αρχικό ποσόν του συμβολαίου  ήταν €1.797.000 εκτοξεύτηκε στα €2.267.837. Παράλληλα, υποδεικνύεται πως ποσό €1.946.336 (πλέον ΦΠΑ) έχει καταβληθεί για ασφαλτοστρώσεις. Για το συγκεκριμένο ποσό, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε όπως της υποβληθεί πλήρης και λεπτομερής ανάλυση, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού του, όπως και η διαδικασία ανάθεσης που ακολουθήθηκε για την εκτέλεση των πιο πάνω εργασιών.
Όπως προκύπτει από την επιστολή που απευθυνόταν στον αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΣΑΛ, ο εργολάβος του συμβολαίου διεκδίκησε €929.100 για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε φιλικό διακανονισμό, ενώ σύμφωνα με την αξιολόγηση του Μηχανικού έπρεπε να καταβληθούν στον εργολάβο €117,356. Τελικά επετεύχθη φιλικός διακανονισμός με βάση τον οποίο το ΣΑΛ θα κατέβαλλε €247.747.
Στην επιστολή αναφέρεται, πως κατά τον υπολογισμό των άμεσων εξόδων (λόγω διατάραξης των εργασιών), σε αρκετές περιπτώσεις, ο Εργολάβος συνυπολόγισε το ημερήσιο κόστος όλων των συνεργείων του, συμπεριλαμβανομένων και των συνεργείων τοποθέτησης οικιακών συνδέσεων, τοποθέτησης ασφαλτικών στρώσεων, αποκατάστασης πεζοδρομίων κ.λπ.

Προστίθεται δε, πως ο ισχυρισμός του εργολάβου ότι όλα αυτά τα συνεργεία επηρεάστηκαν λόγω των γεγονότων που επικαλείται είναι εξωπραγματικός και ορθά ο Μηχανικός έλαβε υπόψη μόνο το ημερήσιο κόστος του συνεργείου τοποθέτησης των κύριων αγωγών, το οποίο ήταν το μόνο που ίσως επηρεάστηκε. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *